29.1.10

Kas presidendivalimised lõppevad homme?

Kui uskuda poliitikaringkondades levivaid kuuldusi, siis võivad 2011. aasta presidendivalimised sisuliselt lõppeda juba homme IRL-i suurkogul tehtava avaldusega selle kohta, et ka IRL toetab president Toomas Hendrik Ilvese jätkamist presidendina teisel ametiajal.

Kolmapäeval teatas Reformierakond täiesti ootamatult ja seosetult, et nad toetavad Ilvese jätkamist presidendina ka järgmisel viiel aastal, kuigi valimisteni on veel üle pooleteist aasta aega. Toona seletati seda käiku soovina juhtida avalikkuse tähelepanu korvale palju tüli tekitanud elektrituru seadusesest. (Tegin seda minagi.)

Samas väidavad mitmed Reformierakonna erakonna liikmed, et tegelikult toimus võidujooks IRL-ga selle nimel, kes toetab populaarset presidenti esimesena avalikult. Väidetavalt olevat IRL-il olnud kavas homsel suurkogul välja tulla Ilvese toetamisega soovist sellega poliitilist kapitali koguda. Reformierakond sai lihtsalt IRL-i plaanist teada ning kirjutas nende idee kolmapäeval kiirelt oma nimele.

Kui see jutt paika peab, siis lõppevad presidendivalimised veidi liialdades juba homme, kuna Ilvest toetavad Reformierakond, IRL ja muidugi ka tema endised erakonnakaaslased sotsiaaldemokraadid. Nii tõsise toetuse vastu pole Keskerakonnal midagi ega kedagi panna.

Samas on muidugi võimalik, et pärast Ilvese esmatoetaja aust ja loodetud valijate toetusest ilmajäämist ei kiirusta IRL teda homme toetama. Nagu on võimalik seegi, et Reformierakond eksis, nende hirmul olid suured silmad ja IRL-il polnud plaaniski homsel suurkogul presidendivalimistega tegeleda.

Igal juhul on IRL-i suurkogu üle pika aja väga ponev poliitiline sündmus, kus selgub lisaks võimalikule presidendikandidaalile kindlasti see, kas Res Publica võtab erakonnas Isamaa üle võimust haarates kontrolli erakonna aseesimeeste ja juhatuse liikmete seas.

2 comments:

Anonymous said...

Как жизнь? Может-быть... есть cупер предложение по порталу http://www.Pi7.ru и ...

Думаю вам понравится у меня.

[url=http://www.pi7.ru/video/]Видео для взрослых[/url]
[url=http://www.pi7.ru/foto/]Фото[/url]

Anonymous said...

Natuke vara on selle karu nahka jagama hakata.. Enne presidendivalimisi toimuvad ju Riigikogu valimised. Kui sotsid valimiskünnise alla jäävad (mis on tõenäoline) ja RE + IRL oluliselt alla 50% jäävad (mis on üsna kindel), siis võib selle asja lahendada teistmoodi juba Riigikogus.

Ja kui see ei õnnestu, siis õnnestub see kohalike omavalitsuste äsja valitud tagurlastel.

Mina ei usu, et Ilves jätkab, isegi kui tahab. Kahjuks.