9.1.10

Kes saab IRL-i uueks peasekretäriks?

Kuna Mart Laar jätkab IRL-i esimehena pärast 31. jaanuari toimuvat üldkogu niikuinii, siis on IRL-i tuleviku seisukohalt kõige huvitavam küsimus, kes saab peasekretäri ametist loobuva Margus Tsahkna asemel uueks partei tegevjuhiks.

Erakonnakaaslastele antud lubaduse kohaselt loobub Tsahkna peasekretäri tööst, kandideerib jaanuari lõpus erakonna juhatuse liikmeks ning nii peab Mart Laar tema asemel nimetama uue peasekretäri.

Erakonna peasekretäridel on hoolimata näiliselt tagasihoidlikust ametikohast mistahes erakonnas suur mõjuvõim, sest nemad juhivad parteiametnike tööd ning suudavad selle kaudu suuresti mõjutada erakonnakaaslaste meelsust ja otsuseid.

IRL on meie erakondadest ilmselt kõige rohkem erinevateks leerideks killustunud. Üldistades võib eristada Mart Laari kõige tugevamalt toetavaid endiseid isamaalasi, endiseid ERSP-lasi, respublikaane ning Aaviksoo-Veskimägi rakukest. Senine peasekretär on olnud Mart Laari lähedane liitlane ning kuna Laari kritiseerimiseks on erakonnasisestel oponentidel jõudu väheks jäänud, siis on suur osa senise juhtimisstiili kriitikast suunatud peasekretäri pihta.

Nii on Laaril erakonnasiseste pingete vähendamiseks kõige lihtsam Tsahknast loobuda ning asendada ta uute esimehe-volituste ajaks peasekretäriga, kel on erakonnas laiem toetus. Peasekretäri kandidaadi esitab küll IRL-i esimees, aga see ei saa olla vastuoluline isik, sest teda peavad toetama ka erakonna eestseisus ning volikogu.

Kindlasti on vaja rõhutada, et Margus on kõigist ametis olevatest erakondade peasekretäridest isiklikult kõige tugevama poliitilise mandaadiga. Ta sai küll 2007. aastal Riigikogu liikmeks ainult haridusministriks saanud Tõnis Lukase asendajana. See-eest mullu oktoobris Tartus kogutud ligi 4000 valija toetus tõestas, et Tsahkna omab head häälematerjali mitte ainult laululaval, vaid ka valimistel.

Taustaks niipalju, et Edgar Savisaar pani sisuliselt ainuisikuliselt Keskerakonna peasekretäriks Priit Toobali, kes lõpetas 2007. aastal Riigikogu valimised Viljandi- ja Järvamaal legendaarse Jaan Kundla järel keskerakondlastest alles 7. kohal.

Reformierakonna peasekretär Kristen Michal kogus 2007. aastal oma ringkonnas reformierakondlastest 5. tulemuse Katrin Karisma kannul, kuid pääses tänu kõrgele kohale erakonna valimisnimekirjas Riigikokku ja loobus peagi mandaadist.

Sotsiaaldemokraatide uueks peasekretäriks saab jaanuaris tõenäoliselt Riigikogu liige Kalvi Kõva, kes noppis 2007. aastal ülipopulaarse Ivari Padari järel Võru-, Põlva- ja Valgamaal teise koha.

No comments: