20.1.10

Küsimus kaitseministrile välismissioonide "narkomaanide" kohta

Esitasin täna Riigikogu infotunnis kaitseminister Jaak Aaviksoole küsimuse välismissioonidel osalenud kaitseväelaste kohta, kelle puhul minister täheldas "narkomaania" või "hasartmängusõltuvuse" kalduvusi.

Meenutuseks Ekspressi küsimus: Et neil (välismissioonil osalenud kaitseväelastel) on tekkinud teatav tapaiha?
Jaak Aaviksoo: See läheb narkomaaniaks, hasartmänguks natuke. Ta ei tunne end enam mujal mugavalt.

Minu tänane küsimus: Lugupeetud kaitseminister! Selles intervjuus võrdlesite te, ilma igasuguste ajakirjanduslike liialdusteta, vaid oma sõnastuses, mõningatel Eesti kaitseväelastel, kes on käinud äärmuslikel välismissioonidel, ilmnevaid nähtusi narkomaania või siis hasartmängusõltuvusega, mis kisub neid sõtta tagasi. Kuna te selles intervjuus andsite hinnangu selle kohta, kui palju on Eesti kaitseväelased Afganistanis tapnud taliibe, siis mina palun teilt oma küsimuses hinnangut, kas protsendiliselt või arvuliselt selle kohta, kui palju nendest äärmuslikel missioonidel käinud meestest on siis sellised, kelle puhul teie sõnutsi on täheldatavad narkomaania või siis hasartmängu sõltuvuse nähud? Ja kuidas kaitseministeerium nende inimeste probleemidega tegeleb?

Kaitseminister Jaak Aaviksoo: Missioon on üsna suure psühholoogilise stressi allikas. Eesti kaitseväelasi on välismissioonidel viibinud sadades. Probleeme, mis vajavad pikaajalist psühholoogilist toetust, on üksikuid, siit siis hinnang mõne protsendi piirides. Mõne protsendi piirides ilmneb psühholoogilist ebastabiilsust ka tavaelanikkonna hulgas, me lihtsalt pöörame sellele vähem tähelepanu. Samal ajal ei taha ma väita, et kaitsevägi ja kaitseministeerium sellest probleemist soovis mööda vaadata või seda alatähtsustada. Kõikide missioonidelt tagasipöörduvate sõduritega viiakse korduvalt läbi vestlused. Vestluste käigus püütakse välja selgitada probleemide ulatus ja olemus, selgitada välja need, kellega on vaja pikemaajaliselt jätkata nii-öelda ühiskonda taaslülitamise või taastusprotsessi. Paljudel juhtudel ulatub see mitte päevade või nädalate, vaid kuudeni ja kompetents selliseks tööks, nagu ma juba eelpool ütlesin, on Kaitseväes olemas, ehkki tõsi, seda tuleb järjepidevalt edasi arendada.

No comments: