25.1.10

Riigikogu vabadussamba uurimiskomisjoni ei looda

Äsja otsustas Riigikogu põhiseaduskomisjon, et Rahvaliidu ja Keskerakonna soovitud parlamendi uurimiskomisjoni vabadussamba rajamise uurimiseks ei looda.

Sotsiaaldemokraatide esindajana hääletasin selle otsuse vastu, sest parlamendi uurimiskomisjoni loomine mõjuks umbusalduse avaldamisena Riigikontrollile, mis on ammu algatanud auditi Vabadussõja võidusamba ehituse uurimiseks. Poliitilise uurimiskomisjoni loomise asemel on arukas ära oodata sõltumatu Riigikontrolli asjatundlikud järeldused.

Muidugi vajab üle 100 miljoni krooni neelanud ja ikka veel mittetöötava vabadussamba ehitamine karmi kontroll, kuid jäägu see töö riigikontrollile, mille pädevus ehitustehnilistes ja rahastamise seaduslikkust puudutavates küsimustes on märksa suurem.

Reformierakonna ja IRL-i esindajad hääletasid samuti uurimiskomisjoni loomise vastu, kuid nende motiiv oli ilmselt see, et koalitsioonileping välistab mistahes Riigikogu erikomisjoni loomise.

2 comments:

Urm said...

Mõistlik otsus, ent siiski tekib küsimus, kui sõltumatu ja vajalik institutsioon on üldse Riigikontroll. Sellest "organisatsioonist" on väga harva midagi kuulda, ja kui midagi kuuleb, siis seostub kohe "kummipitsati" tagajärg, kus kiidetakse takka riigikogu/valitsuse otsuseid.

Hannes Rumm said...

Ohhoo! Vaata palun riigikontrolli kodulehekülje ja veendud, et nende auditid on reegllina ülikriitilised kõigi ja kõige suhtes.