11.2.09

Haridusminister teeb valimispropagandat ülikoolide arvelt

Täna hommikul kell 9 alustas valitsuskabinet taas vaidlusi selle üle, kuidas valitsuskulude arvelt 1,45 miljardit krooni kokku hoida.

Avalikkusele esitab haridusminister asju meediaga manipuleerides nii, et kõige suurem kaotaja on haridusvaldkond ning eriti jõuliselt rapitakse kõrgharidust. Postimees teatas esmaspäeval, et üliõpilaste riiklikku tellimust võib eelarvekärbe vähendada koguni 92 miljoni krooni võrra.

Paraku on olukord haridusvaldkonnas jätkuvalt selline, et haridusminister on esikohale seadnud IRLi valimislubadused, mitte kõrgkoolide ja tudengite huvid. Jätkuvalt on haridusministeeriumi eelarves 20 miljonit krooni ette nähtud õpetajatele sülearvutite ostmiseks ning 18 miljonit krooni selleks, et suunata noori õpetajaid tööle maakoolidesse.

Kui on valida, kas vähendada tasuta kõrgharidust omandavate tudengite arvu või loobuda ülemaailmse majanduskriisi haripunktil tasuta rüperaalide jagamisest üksikutele õpetajatele, siis eelistab terve mõistus esimest lahendust. Mitte valimislubadused, vaid olukord tööturul, suunab paljud õpetajaharidusega noored koolidesse tööle niikuinii.

Kahjuks on haridusminister oma erakonna valimislubadused seadnud ettepoole tudengite huvidest.

"Üli­koo­lid mõis­ta­vad, et kee­ru­li­sel ajal tu­leb ol­la so­li­daar­ne. Kuid me eel­da­me, et kär­pi­mi­sot­su­seid ei teh­ta Ex­ce­li ta­be­li­tes, vaid kaa­lut­le­tult ja lä­bimõel­dult," kirjutab tänases Eesti Päevalehes Tartu Ülikooli rektor Alar Karis. Huvitav, mida arvab rektor Karis minister Lukase käitumisest siis, kui ta teada saab, et kõrghariduse riiklikku tellimust vähendatakse seetõttu, et haridusminister saaks jätkuvalt täita kolmandajärgulisi valimislubadusi?

1 comment:

Anonymous said...

ei ütleks et ülikoolidel nüüd rahastamisraskused oleks´.
näiteks tartu ülikooli puhul ei ole küll näha majanduslanguse piiskagi. Ostetakse maailma kalleimaid klavereid (nb tegu ei ole muusikaakadeemiaga), toetatakse kümnete miljonitega teisejärgulisi korvpalliklubisid jne. Ehk kui ikka rasketel aegadel jäädaks omade liistude juurde s.o haridusteenuse pakkumisele oleks ka teenus parem. Sellised raiskamised teevad lihtsalt nõutuks. Samas kurdetakse, et raha ei ole, et õppekavasid uuendada jne jne