5.2.09

Majanduslangusest võidavad Eesti korvpalliklubid

Olin täna õhtul üks neist 4000 inimesest, kes elas Saku suurhallis kaasa ajaloolisele sündmusele: Tallinna Kalev/Cramo meeskond sõitis teerulliga laiaks Balti riikide kõige kuulsama ja tuntuma korvpalliklubi Kaunase Zhalgirise. Tulemus 84:57 jahmatas ka kõige optimistlikumaid Kalevi fänne.

Spordistatistikud juba hõiskasid, et Balti liigas pole ükski Eesti klubi eales varem leedulaste au ja uhkust üldse võitnud. Julgen arvata, et ka nõuka okupatsiooni ajal suutsid toonane Tartu ja Tallinna Kalev võibolla vaid korra või kaks Kaunase tiimile nii suure sauna kütta.

Paraku on tänasel Kalev/Cramo võidul üks suur "aga". Meie meeskond poleks sellist võitu eales saanud, kui Kaunase meeskond oleks mänginud sama koosseisuga, millega nad hooaega alustasid. Kaunase meeskond kuulus pikki aastaid Euroliigasse ehk meie maailmajao tugevaimasse korvpalliliigasse ning nende eelarve ületas mitme suurusjärgu võrra mistahes Eesti meeskonna eelarve. Vastavalt on alati viletsam olnud ka Eesti tippmeeskondade koosseis, rääkimata sellest, et Eesti korvpallurite tase ei kannata võrdlust leedulastega, kes on olümpiamängudel järjest lõpetanud 3-4. kohaga.

Siit tuleb loogiline üleminek spordilt poliitikasse ja majandusse. Tänavu on Balti liiga tulemusi moonutanud ülemaailmne majanduskriis, mis on sundinud Leedu ja Läti tippklubisid loobuma oma kõige kallimatest ja parematest mängijatest. Zhalgiris kaotas hooaja alguses oma senise suursponsori, rääkimata Riia ASKst, mille suursponsori Parex Panga ostis 2 lati eest Läti valitsus.

Samas pole majanduskriis seni üldse puudutanud Eesti tippklubisid Kalev/Cramot ja Tartu Ülikool/Rocki. Selles olukorras peavadki Eesti korvpalliklubid tänavu Balti liigas jõudma kõrgemale kui eales varem, sest majanduskriis on nende konkurente kõvasti nõrgestanud. Pealeselle tuleb Eesti tippklubidel tänada oma suursponsoreid ja laiemalt kogu meie majandust, mis on lõunanaabritega võrreldes ränga ülemaailmse majanduslangusega palju paremini toime tulnud.

Mõnes mõttes võib öelda, et ajalugu kordub. Eestlased on tänini õiglaselt uhked selle üle, et Tallinna Kalev tuli 1991. aastal viimaseks N Liidu meistriks. Leedu korvpallifännid alavääristavad meie toonast võitu aga sel lihtsal põhjusel, et pärast veresauna Vilniuse teletorni juures 1991. aasta jaanuaris loobusid Leedu tiimid N Liidu meistrivõistlustel osalemast ning serveerisid nii kandikul võiduvõimaluse Tallinna ja Riia meeskondadele.

No comments: