17.2.09

Eesti pühad lehmad on laulupidu ja erakondade rahastamine?

Terve tänase päeva on käinud vihased läbirääkimised ühelt poolt sotsiaaldemokraatide ning teisalt Reformierakonna ja IRLi vahel erakondade rahastamise teemal.

Sotsiaaldemokraadid on kogu eelarvekärbete menetlemise aja soovinud seda, et üldine solidaardus puudutaks ka erakondade rahastamist ning soovinud ka sellest summast 7% maha tõmmata. Meie paremparteid on aga viidanud kunagisele kõigi parlamendiparteide kokkuleppele, mille kohaselt erakonda rahastamine jääb 90 miljoni krooni suuruse summa peale neljaks aastaks.

Selline kokkulepe oli, kuid sellise kokkuleppe taha pugemine oludes, kus majanduslanguse tõttu võetakse sõdurpoistelt 7% võrra taskuraha vähemaks, on erakordselt küüniline. Sellise käitumisega annavad paremparteid avalikkusele sõnumi, et Eesti riigis on 2009. aastal ainult kaks "püha lehma": laulupeo korraldamine ja erakondade rahastamine.

IRL ja Reformierakond on täna ähvardanud suisa sellega, et kui erakondade rahastamist 7,5 miljoni krooni ehk 7% võrra kärpida, siis tuleb ülevaatamisele kogu 8 miljardi krooni suurune kärpepakett.

Erakondade rahastamise küsimuse lööb valitsus homme lõplikult lukku. Sotsiaaldemokraadid lähevad valitsuse istungile endiselt ettepanekuga olla solidaarne mitte ainult sõnades, vaid ka tegudes, ning kärpida ka erakondade rahastamist 7% võrra. Loodetavasti on hommik õhtust targem ja ka IRL ning Reformierakond saavad aru, et avalikku õiglustunnet pole võimalik rohkem solvata kui erakondade rahastamist pühaks lehmaks pidades.

No comments: