23.2.09

Palk kahjuks tõuseb, kuluhüvitis õnneks väheneb

Riigikogu põhiseaduskomisjon kiitis äsja heaks kõigi kuue parlamendierakonna ühise ettepaneku vähendada Riigikogu liikmete kuluhüvitisi seniselt 30 protsendilt palgast kuni 10 protsendini palgast.

Nii reageeris Riigikogu tänasele Riigikohtu otsusele, mis keelab parlamendil oma palku külmutada või vähendada. Ene Ergma tellimusel tehtud arvutuste kohaselt säästab see muudatus iga parlamendiliikme kohta 10 800 krooni kuus ning see summa ületab spiikri rehnuti järgi kõigil Riigikogu liikmetel tõenäolise palgatõusu.

Päris võrdlusmärki palga ja kuluhüvitiste vahele tõmmata ei saa, sest mitmed Riigikogu liikmed on alati olulise osa oma kuluhüvitistest kulutamata jätnud. Riigikogus on selliseid kolleege, kes käivad tööl näiteks Emmastest ja Rõugest, ning neil kulub kogu kuluhüvitis töölkäimiseks ja oma valimisringkonnas liikumiseks ausalt ära. On muidugi ka neid Tallinnas elavaid kolleege, kes ilma igasuguse südametunnistuse piinata oma kuluhüvitised täies mahus taksoga sirgeks sõidavad.

Olen jätkuvalt seda meelt, et Riigikogu enamus tegi õigesti, kui soovis võttis vastu seaduse, mis külmutas seni keskmise palga tõusuga seotud palgakasvu. Nagu näitab Riigikohtu otsus, polnud kohtu otsus ega õiguslikud argumendid parlamendi palkade külmutamise osas sugugi ette ennustatavad. Esiteks jäi koguni 5 Riigikohtu liiget arvamusele, et põhiseadus siiski võimaldab Riigikogul oma palku külmutada.

Teiseks on Riigikohtu lahend kohati päris üllatav. See ütleb, et Riigikogu ei või oma palgatõusu külmutada ega vähendada, kuid võib seda mõningatel juhtudel hoopis suurendada (!). Seda juhul, kui riigis möllab hüperinflatsioon või kui Riigikogu eelmine koosseis on määranud oma mantlipärijatele palga, mis "ei taga piisavat sissetulekut, sõltumatust ja mandaadi kasutamise vabadust."

Seega on Riigikohtu lahend hoopis mitmetahulisem, kui seda reedab online-uudise pealkiri.

P.S. Jõudu ja jaksu Hanno Pevkurile sotsiaalministri ametis! Tunnen Hannot väga asjaliku ja põhjaliku juristina ühe ühise seaduseelnõu kirjutamise ajast ning tean ühistest mängudest korvpalliväljakul, et tegu on kõvasti üle keskmises füüsilises vormis oleva ministriga.

No comments: