18.2.09

Eripensionite äravõtmise seadus võeti vastu!

Täna võeti Riigikogus vastu seaduseelnõu 375, mille algatasime koos Hanno Pevkuri ja Urmas Reinsaluga ning millega seadustati eripensioni äravõtmine neilt inimestelt, kes reedavad Eesti riigi või võtavad või annavad altkäemaksu.

Kuna olen sellest eelnõust siin mitu korda kirjutanud (viimati 12. veebruaril), siis pole eelnõu sisu mõtet üle kirjutada. Panen lihtsalt blogisse oma tänase lühikese sõnavõtu, milles muuhulgas polemiseerisin enne mind üles astunud Ain Seppikuga, kel oli parteiline ülesanne kulutada kõneks maksimaalselt ette nähtud 8 minutit Riigikogu istungi venitamiseks:

Head kolleegid! Erinevalt Ain Seppikust, kellel oli ülesanne rääkida täpselt kaheksa minutit, mina lisaaega ei vaja. Ütlen selle seaduseelnõu lõpphääletuse eel lühidalt mõned mõtted. Mulle tundus, et Ain Seppik pisendas veidi ülekohtuliselt selle seaduseelnõu tähendust, kui ta nimetas seda ainult "Herman Simmi seaduseks". Loomulikult, see seaduseelnõu, mida ka algatajad ei ole kunagi varjanud, on alguse saanud ühest kurvast juhtumist Eesti riigi praktikas, aga tark inimene õpib nii oma kui ka teiste inimeste vigadest.

Antud juhul me püüame parandada neid vigu ja me ei arva, et vigade parandajaks Eesti Vabariigis peaks olema tingimata kas mõni ministeerium või valitsus tervikuna. Neid vigu võivad parandada ka üksikud Riigikogu liikmed. Üks asi, millest selle seaduseelnõu puhul ka Ain Seppik mõnevõrra üllatus, on see, et seaduseelnõu puudutab ka kunagisi Eesti Vabariigi Ülemnõukogu ja esimeste Riigikogu koosseisude liikmeid. Ütlen teile ühe fakti, mis ei ole võib-olla väga tuntud: Riigikogu praeguste ja tulevaste eripensionäride arv on kokku 267 inimest. Osa neist inimestest on juba pensionil, osa istuvad praegu siin saalis meie seas ja nende pensioniõigus saabub alles paarikümne aasta pärast.

See seaduseelnõu annab kõigile meie kolleegidele, kellel on õigus Riigikogu liikme eripensionile, aga ka kõigile teistele selle seaduseelnõu pikas pealkirjas loetletud elualade esindajatele selge sõnumi: palun käituge seaduskuulekalt, ärge sooritage kuritegusid Eesti riigi ja aususe vastu, siis säilib teie õigus auga väljateenitud eripensionile.

Lõpetuseks tänan Ain Seppikut komplimendi eest selle seaduseelnõu algatajate aadressil ning Keskerakonda toetuse eest meie eelnõule!

No comments: