12.6.08

Keskerakond k....b Riigikogu maine peale

Ärkasin tund tagasi väikse pingi peal oma Riigikogu töötoas. Tudusin seal alates kella poole viiest öösel. Pärast ärkamist käisin keldris olevas Riigikogu saunas dushi all. Hea, et seegi võimalus olemas on.

Minu toanaaber Indrek tõusis samal ajal üles ning läks suurde saali nö hääletama. Praeguseks on riigieelarve parandusettepanekute hääletamine kestnud tubli pool ööpäeva.

Sisuliselt saab iga loll aru, et majandusseisaku põhjustatud olukorras tuleb riigil oma kulusid 3,1 miljardi krooni võrra kärpida. Opositsioonis olevad Keskerakond ja Rahvaliit on aga otsustanud enne suvepuhkust teha sellest mõistlikust ja vajalikust otsusest show, mis ei aita edasi neid endid ega Eesti riiki.

Muidugi võib riigieelarve kärpimisega iga hääletamise vaheajal 10 minutilist vaheaega võttes venitada päevi. No ja mis siis? Vajalik kärbe tuleb teha niikuinii. Opositsioon on teinud üle 100 populistliku ettepaneku, millega võetakse raha kehtivaid seadusi rikkudes kust iganes ja suunatakse toredateks kulutusteks sajas eri kohas.

Öine mõttetu show hääletamistel venitamistega tõmbab korraks tähelepanu opositsioonile, aga ei aita neil mitte kuidagi sisuliselt oma eesmärke saavutada.

Selle asemel muudab pikk ja piinarikas hääletus kogu Riigikogu maine avalikkuse silmis veel lollimaks, kui see seni on. Öösel istusid Riigikogu puhvetis erinevad ajakirjanikud ja fotograafid. Nende kirjeldused ja pildid totrast tööst ja ööst jõuavad avalikkuseni ilmselt homme. Kindlasti kirjeldatakse öist ebatöist istungit detailselt moel, mis veelkord kinnistab avalikkuse jaoks muljet, et millegi tõeliselt asjalikuga Riigikogu niikuinii ei tegele.

Kes sellest võidab? Mitte keegi. Kaotab aga kogu parlament ja Eesti põhiseadusliku korra usaldusväärsus.

4 comments:

Anonymous said...

Ega ka Tallinna linnaeelarvet palju paremini arutatud.

Piinlik oli mõlemat pidi.

Anonymous said...

"Sisuliselt saab iga loll aru, et majandusseisaku põhjustatud olukorras tuleb riigil oma kulusid 3,1 miljardi krooni võrra kärpida"

Aga kas riigikogus on siis veel lollimad inimesed, et ei näinud ette, et majandus hakkab langema ? Omati on igal asjapulgal mitu abilist ja nõunike nii, et tapab.

Aga miks 3,1 miljardit ja mitte 5,6 miljardit ?

Anonymous said...

Pärast eilset Lissaboni sobingute heakskiitu oli see väidetav ebamugavus teile täiesti sobilik, riigireetur Hannes Rumm.

Põlastades nüüdsest teiesuguseid

Olev Vallimaa

Anonymous said...

Ja pidage palun meeles seda, et riigireeturi maine jääb teiesugustele külge IGAVESEKS, ning andestust EI TULE.

Olev Vallimaa