4.6.08

OÜ Tamme Auto sai kingiks omanimelise seaduse

Näiliselt mittemidagiütleva maapõueseaduse vastuvõtmisega kinkisid Reformierakond ja Keskerakond äsja OÜ Tamme Autole õiguse kaevandada igal aastal 0,5 miljonit tonni põlevkivi.

See seadus on jõhkras vastuolus valitsuse üldise poliitikaga, mille kohaselt keskkonnaministeerium peab läbirääkimisi põlevkivi kaevandajatega, et viia põlevkivi kaevandamise mahtu seniselt ca 23 miljoni tonni tasemelt 15 miljoni tonnini aastas.

No mis loogika on selles, et kui riik palub ühtedel kaevandajatel, kel on keskkonnaminister Villu Reiljani väljastatud kaeveload, kaevandamist vähendada, ning samal ajal kingib Tamme Autole võimaluse oma kaevandamismahtu suurendada!?

Seejuures on tüliõunaks osutunud parandusettepanek sõnastatud just nii, et sellele vastab kogu Eesti Vabariigis ainult üks firma ja selleks on Tamme Auto. Tamme Autole kingib nimeline seadus võimaluse praeguse õlihindade juures teenida megakasumit.

Valitsuses heaks kiidetud igati keskkonnasõbralik ja vajalik eelnõu täienes esimese ja teise lugemise vahel Riigikogus Reformierakonna, Keskerakonna ja Rahvaliidu toetusel parandusettepanekuga, mis võimaldab Tamme Autol senisest rohkem põlevkivi kaevandada. Hästi on selle seaduseparanduse varjatud mõtet kirjeldanud tänane Postimees.

Ehkki sotsiaaldemokraadid, IRL ja rohelised hääletasid sellise seaduse vastu, läks see KeReRa häältega ludinal läbi.

Rahvaliidu käitumine selle seaduse menetlemisel on loogiline, sest nende endine esimees Villu Reiljan oli just see mees, kes jagas keskkonnaministrina üliheldel käel mistahes firmadele lubasid põlevkivi kaevandamiseks. Hoopis teine tera on aga KeRe käitumine. Huvitav, kas mõni ajakirjanik tunneb huvi selle vastu, kuidas ja milliseid erakondi on Tamme Auto toetanud?

2 comments:

Anonymous said...

Hannes, ole hea, too kindlasti välja ka see, et ta sotse pole toetanud.

Nagu pole andmete järgi ka enamus Eesti ettevõtjaid:-)

Miks, küsiks ma, seda toetust näha pole .... kas seda pole?

Sa kindlasti tead siseringi mehena, räägi.

Anonymous said...

Pisut taustast: Villu Reiljan pikendas kaevanduslube, mis enamikus olid välja antud Andres Tarandi ministriksoleku ajal :-)