11.6.08

Riigikogu liikmete palgad ilmselt külmutatakse

Täna hommikul kogunenud Riigikogu töökorralduse komisjon jõudis peaaegu lõplikult kokkuleppe Riigikogu liikmete palkade külmutamiseks, ainsana palus sel teemal otsustamiseks järgmise teisipäevani lisaaega Reformierakond.

Koos Riigikogu liikmete palkadega külmutatakse ka teiste põhiseaduslike institutsioonide esindajate palgad alates presidendist ja peaministrist. Ainsana jäi ses küsimuses esialgu eriarvamusele Keskerakond, kes oli vastu kohtunike palkade külmutamisele viidates eilsele Riigikohtu esimehe Märt Raski esinemisele Riigikogus. Ent tundub, et ka Keskerakond on valmis lähtuma põhimõttest, et kõiki seni keskmise palgaga seotud töötasusid tuleb kohelda võrdselt.

Oluline on märkida, et täna arutlusel olnud eelnõu kohaselt on võimalik ka avaliku sektori eliidi palkade vähendamine juhul, kui 2008. aasta neljandas kvartalis on keskmine palk väiksem kui 2007. aasta viimases kvartalis.

Riigikogu töökorralduse komisjon saadab palkade külmutamise eelnõu hinnangu andmiseks ka õiguskantsler Indrek Tederini. Kui uus eelnõu pole mingis punktis õiguslikult vettpidav, võib muidu selle vaidlustada näiteks mõni endine Riigikogu liige, kes saab eripensionit, ja võib väita, et õigustatud ootuse kohaselt pole õigus tema pensioni määramise korda muuta.

No comments: