26.6.08

Ilves vaatab Hantõ-Mansiiskis Medvedjevile ülevalt alla

Eesti president Toomas Hendrik Ilves vaatab homsel kohtumisel Venemaa kolleegile Dmitri Medvedjevile ülevalt alla, sest on temast ligi 30 cm pikem. Ajakirjanduse andmetel on Medvedjevi pikkus 162 cm, Ilvese pikkus on isikliku visuaalse vaatluse põhjal umbes 190 cm.

Olles alustanud sellise kollase pealkirja ja juhtlõiguga soovitan tooni vahetades huvilistel vaadata Venemaa presidendi ametlikult koduleheküljelt seda, millise inimesena ta end maailma näidata tahab. Kõige ilmekamalt tuleb see välja rubriigis "Minust endast", kuhu on kogutud paarkümmend tsitaati Medvedjevi avalikest esinemistest.

Selle tsitaadivalimiku põhjal on selge, et Medvedjev ja tema poliittehnoloogid tahavad Venemaa presidenti näidata lihtsa ja inimliku mehena, kes poisina mängis ja tegi sporti ega mõelnud tulevasele karjäärile. President rõhutab vajadust leida aega oma pere jaoks ning mängib suurelt välja selle, et armastab tänini kuulata rock-muusikat (kindlasti oskab Ilves soovitada talle mõne uue lemmiku Uriah Heepi asemele).

Samas rõhutatakse Medvedjevi modernsust ja avatust tema varase ja tänini kestva huviga interneti vastu, kust president ammutab igal hommikul infot mitte ainult Venemaa, vaid ka välismeedia olulisematest väljaannetest.

Eestlaste jaoks on ilmselt kõige iseloomulikumad need mõtted, milles Medvedjev suhtestub N Liidu lagunemisesse ning paigutab end ürgvenelikule skaalale slavofiil-läänemeelne:

Like any normal person, I felt unease inside when the Soviet Union ceased to exist. It was hard to understand, an unpleasant feeling. I still remember the moment: I went on a business trip to Germany. I left from the Soviet Union but returned to a different country. It came as a great shock for me. As a lawyer, I looked at the situation differently to others and realised that just renaming the state would not be the end of it…

QUESTION: Are you a Westerniser or a Slavophile?
DMITRY MEDVEDEV: If I were living at the end of the nineteenth century I could probably answer this question with no trouble. Having read my fill of the finest works of classical Russian literature, I could give a direct answer to the question. But the world has changed and we need to take a modern view today, and so my first priority is Russia's interests.

Mõlemast vastusest kumavad selgelt läbi need väärtused, millest Medvedjev oma töös lähtub. Seega pole mõtet Eesti ja Venemaa presidentide kohtumisele suuri ootusi seada, sest poliitikas lähtutakse huvidest, mitte isiklikest sümpaatiatest.

3 comments:

Anonymous said...

Vaatab ülevalt või mitte, aga eesti keele reeglite järgi (vt ÕS) on Vene presidendi perekonnanime kirjapilt Medvedev. Vene e muutub eesti keeles je-ks ainult sõna algul ja vokaali või pehmendus- või kõvendusmärgi järel. Teie loogika järgi tuleks ju kirjutada Mjedvjedjev.

Hannes Rumm said...

Endel,
tänan õige märkuse eest!
Kontrollisin Keeleabist igaks juhuks üle ning sain Peeter Pällilt sellise vastuse:

"Venemaa presidendi nimi on Medvedev, see on tabelikohane ümberkirjutus vene tähestikust. Häälduses on d tõepoolest veidi palataliseeritud, kuid j-i lisamine oleks eksitav, sest see viitaks pehmendusmärgile, mida lähtekirjapildis ei ole. (Vrd näiteks nimes Vassiljev on lähtekirjapildis pehmendusmärk.)"

Anonymous said...

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151717387243860&set=a.147076103859.114456.124969523859&type=1&theater
Aga mis sellel pildil kummalist näed?