17.1.07

Savisaare kingitus blogijatele

Kasutasin pealkirjas Edgar Savisaare nime õngekonksuna, sest tema on kõige tuntum poliitik neist kümnekonnast, kes on selles valimiskampaanias astunud blogijate ridadesse. Aga ühiselt on poliitblogijad nii-öelda vanadele tegijatele tänavu väikse kingituse teinud küll.
Just tänu blogide kasutamisele valimiskampaanias on see uudne žanr saanud ajakirjanduses ebatavaliselt palju tähelepanu. Mis oli ka ootuspärane, sest Eestisse jõudis blogide kasutamine valimistel mõneaastase hilinemisega. Näiteks viimastel presidendivalimistel USA-s oli kõige uuem ja peavoolumeedias popim kampaaniateema just blogide sekkumine ja kasutamine kampaanias.
Eeldasin, et tänu pikkadele ja põhjalikele blogi-teemalistele lugudele Postimehes, Aeg Luubis ja kus iganes kasvab hüppeliselt blogide külastajate arv.
Nii see siiski pole. Andris Reinman Blog.tr.ee-st kirjutas vastuseks minu küsimusele: „Blog.tr.ee külastatavus on kogu aeg lineaarselt tõusuteel olnud – praegu jääme külastatavuselt kuskile Virumaa Teataja kategooriasse. Kuid viimasel ajal võib tõepoolest täheldada veidi agressiivsemat kasvutendentsi, mis algas umbes samal ajal, kui mainitud poliitikute suurem blogimislainegi.”
Seega loeb blogisid varasema 3% internetikasutajate asemel peaaegu iga päev ehk ainult protsendike rohkem.
Ent tänu poliitikute tekitatud meediakärale on järsult kasvanud nii blogidest teadlike inimeste arv kui ka nende staatus. Seni müttas blogimaailmas aastate pikku Vasakpartei esimees Sirje Kingsepp ning kogu blogimist peeti paljuski mingiks marginaalsete või enesepaljastamist nautivate tegelaste nurgataguseks lõbuks. See arvamus oli ekslik ja ülekohtune, aga selline ta oli. Tänavune valimiskampaania ning uued nimekad blogijad on blogimist kui nähtust kindlasti väärtustanud.
Jääb üle oodata, kas blogimaailmas toimuvad seetõttu ka mingid olemuslikud nihked. Kas peale poliitikute lisandub veel täiesti uut tüüpi autoreid ning kas enimkäsitletavate teemade sekka lisandub täiesti uusi?
Enamus poliitblogidest on kindlasti mõeldud ühekordseks kasutamiseks. Umbes nii, et kui Keskerakonnal oli vaja õigustada Peeter Võsa totaalset muutumist, siis anti Kalle Mihkelsile, kes on ju kah endine krimireporter, kiirelt korraldus blogi avada ning seal Võsa õigustada. Ja see võte töötas hästi, sest ajakirjandus korjas Mihkelsi sõnumi blogist kohe üles.
Ühekordseks kasutamiseks mõeldud blogid panevad poe kinni juba 5. märtsil. Aga vist Guardianist jäi mõne kuu eest silma väide, et ühe kogu Euroopa külastatavama blogi autor on Prantsuse tipp-poliitik Dominique Strauss-Kahn. Tema viimasele sissekandele oli lisatud üle 760 kommentaari!
See näibki olevat poliitblogide suurim ja pikemaajalisim mõju – otsekontakti loomine ja mõistliku mõttevahetuse tekitamine paljude kodanikega. Internetti ei pea kasutama peldikuseinana, palju arukam on pruukida seda postkastina.

2 comments:

Eppppp said...

Selline märkus blog.tr.ee kohta.

Esiteks, hästi palju on ju ka neid blogisid, kes pole blog.tr.ee-sse end kirja pannud, nad kirjutavad oma tuttavate jaoks ega taha avalikul areenil olla, või ei teagi blog.tr.ee-st, või pole lihtsalt viitsinud ülespanemisega jamada.

Lisaks, paljud inimesed loevad ilma blog. tr.ee-d kasutamata oma lemmikblogisid (blogide aadressid on endale salvestatud ja klõpsid otse, või saad kirja teel teate iga kord, kui tuleb uus postitus).

Nii et see 3% ei näita suurt midagi. Paljud käivad blog.tr.ee-s niisama korra-paar päevas sees, vaatamas "mis teemad kuumad on", aga blogilugemise tegelikku statistikat see ei kajasta. Tegelikult on ikka suurem, aga kes teab, kui palju... keegi ei tea. Vist. ;)

Anonymous said...

Ma vist pole kordagi miskit tr.ee-d külastanud, huvitavad blogid tulevad kohale RSS kaudu.

Blogid on poliitikutele igatahes tänuväärne leiutis. Saab oma sõnumi kirja panna, pole tarvis vigiseda, et "keegi ei taha mu lugu avaldada".

St kui sõnum on olemas, pane see välja. Kes tahab, leiab ka üles ja loeb läbi. Kui jutt on üldhuvitav või sisaldab suurt uudist, jõuab ka menukanalitesse. Sõnavabadusele mõjub see kõik ainult positiivselt.