3.1.07

Tartu muutub sõimusõnaks...

...või siis vähemalt nimeks, mida häbenetakse. A. Le Coq Tartu Õlletehas on otsutanud kaotada oma nimest nii "Tartu" kui "õlletehase". Õlletehase nime häbenemist võib veel mõista, sest Saku õlletehas ruulib jätkuvalt Eesti õlleturul, kuid muude jookide osas on tartlased sakukatest mööda spurtinud.

Tartu nimest loobumine näitab aga selgelt ettevõtte alaväärsuskompleksi. Arusaama, et A. Le Coqi arvates ei sobi turuliidriks pürgivale ettevõttele selle seostamine Eesti suuruselt teise linnaga. Mis on pehmelt öeldes imelik mõte, sest Rakvere Lihakombinaat saab turuliidrina kenasti hakkama ning müüb päris suure osa oma toodangut Lätti-Leetu. Kuigi Rakvere nimi ei anna Valga või Saaremaa lihatööstustega võrreldes mingit konkurentsieelist.

Tartu häbenemise trendi lõi Tallinasse kolides ajaleht Postimees, mis aastakümneid seostus kõigil lugejatel üheselt Tartu linnaga. Ent see seos takistas ka Postimehe auahneid kasvuplaane, mis Tallinnasse kolimise järel on suuresti ka teostunud. Kolimisega kaasnes ka väike, kuid kõnekas täpsustus lehe päises, kuhu lisandus kaks sõna: Eesti päevaleht Postimees. Niisiis Eesti, mitte enam Tartu leht.

Jääb üle oodata, kas mõni Tartu Ülikooli rektori kandidaatidest tuleb välja mõttega nimetada alma mater lihtsalt Ülikooliks. See nimi paneks selgelt paika, et Ülikool on akadeemiline turuliider, mis kõrgub uhkelt üle Tallinna taskuülikoolide.

Osava suitsukatte all on alanud ka haridusministeeriumi Tartust väljatõmbamine. Kui ministeerium esimest korda kolis, siis öeldi ausalt, et kolitakse Tallinnast Tartusse. Tänasest Postimehest saame aga teada, et nüüd kolib ministeerium suisa Citysse. Õnneks veel mitte Londonisse, vaid loodavasse Ülemiste Citysse. Kuna Mailis Repsi 550 alluvast 400 hakkab tööle Ülemistel, siis oleks ausam otse välja öelda - ministeerium kolib pealinna tagasi.

No comments: