25.1.07

Anekdoot meister-sibist ja 3672 Tallinna maja

Alustan anekdoodist, mille 1975. aastal pani kirja folkloorikoguja Jüri Viikberg:
Eramaja keldris lõhkeb toru, reoveed ja pask uputavad keldri ning ujutavad üle maja ümbruse. Kutsutakse mehed kiiresti välja, tulevad meister-assenisaator ja õpipoiss. Meister hindab asja ning poeb keldriaknast sisse ja sukeldub. Mulistab, mulistab, siis ilmub pasa pinnale, puristab ja hüüab õpipoisile: Võti nr. 15!
Siis sukeldub uuesti, müttab all ja ilmub pasa pinnale: Võti nr. 16!
Seepeale hakkab pask alanema, vajuma, vajuma, nähtavale tuleb meister-assenisaator, üleni sitane, pask vajub, vajub ja kaob, kuhu vaja. Meister-assenisaator rapsib oma hõlmu ja ütleb poisile:
- Õpi, poiss, muidu jäädki ainult riistu kätte andma.

See anekdoot meenus mulle täna Tallinna linnavolikogus, sest alates 1975. aastast pole meie armsas pealinnas mõne koha pealt midagi muutunud.
Vee hind Tallinnas teadupärast äsja tõusis ja tõuseb edaspidigi. Tallinna linnavalitsus kasseerib hinnatõusu pealt kopsakaid dividende, sest linnale kuulub 35% Tallinna Vee aktsiatest. 2005. aastal sai Tallinn vee-ettevõttest kasumit ligi 55 miljonit krooni. 2006. aasta eest ulatub see summa üle 60 miljoni krooni.
Samal ajal on Tallinnas 3672 maja, mil pole võimalust liituda kanalisatsiooniga. Seda hoolimata sellest, et Tallinna kanaliseerimine pidi jõudma võiduka lõpuni juba 2006. aastal. Näiteks Haaberstis on kuue aasta vältel rajatud ainult 9 protsenti plaanitud kanalisatsioonist, Nõmmel aga ainult 40 protsenti.
Nii pole tänini tuhandetel põlistallinlastel võimalust nautida 21. sajandil enesestmõistetavaid ja elukvaliteeti parandavaid hüvesid, mida pakub veevärk.
Tänaseks on Tallinna kanaliseerimise tähtaega nihutatud 2011. aastani, kuid mullu kukkusid kanaliseerimiseks korraldatud riigihanked järjest läbi ning seegi tempo on ohus. Vähe sellest, tänu jokutamisele on viimastel aastatel järsult tõusnud kanalisatsiooni välja ehitamise ning sellega ühinemise hinnad nii linnavalitsuse kui ka tallinlaste jaoks.
Just seetõttu tegid sotsiaaldemokraadid täna Tallinna linnavolikogus ettepaneku, et linn lõpetab omanikutulu väljavõtmise Tallinna Veest ning suunab selle raha kanalisatsiooni rajamiseks. On ebaeetiline, kui Tallinna linn võtab vee-ettevõttest raha välja ja kulutab selle tont teab kuhu, kuid mitte veevärgi viimiseks tallinlasteni, kellele seda juba ammu on lubatud. 60 miljoni krooni eest jõuab kanalisatsioon juba tänavu kindlasti nende tänavateni, kus seda mullu asjatult oodati.
Loodame väga, et ka Jüri Ratta linnavalitsus meie ettepanekut toetab. Sellest ettepanekust võidavad tuhanded tallinlased ja kaotab ainult meister-assenisaator.

No comments: