4.1.07

Arstid söönud, patsiendid terved

Üks tuttav kolis hiljuti koos inglannast abikaasaga Eestisse. Tema abikaasa on arst, kuid Eestisse tulek läks tal suhteliselt valutult, sest oma tööd ei pidanud naine Londonisse maha jätma.

Vastupidi, ta käib nüüdki iga kuu vähemalt nädala Londonis asendusarstiks. Selleks pole muud vaja kui paar päeva ette helistada ning haiglad, kus naine on varemgi töötanud, on rõõmsad, et saavad veidigi leevendada oma arstide ülekoormust.

Arstide ja õdede puudus on Inglismaad vaevanud juba väga pikalt. Hoolimata sellest, et praeguseks on arstide palgad sealmaal kõvasti üle Euroopa keskmise. Ja isegi hoolimata sellest, et võõrtööjõudu on neil kõige lihtsam ligi meelitada, sest inglise keelt oskavaid arste saab palgata nii Indiast kui Eestist.

Brittide näide peab mõjuma Eestile hoiatavalt. Seda enam, et Eestiski ennustati äsja kõigi aegade suurimat arstide puudust.

Arstid õpivad kõigist teistest erialadest kauem. See tähendab, et kui neid nappima hakkab, siis kulub vigade parandamiseks kümme aastat. Iga-aastased palgatõusunõudmised ja streigiähvardused annavad arstitudengitele selge sõnumi: valmista end juba ülikooli ajal välismaale tööle minekuks, sest Soomes või Inglismaal tööd on ja palgad on kordades suuremad.

Eestis kulub avaliku sektori tervishoiukulutustele aastas 5,3% SKT-st. Isegi Lätis on see number märksa suurem - 6,4%. Vanast Euroopast rääkimata. Seega töötab meie meditsiinisüsteem nagu auto, millele antakse kütust konkurentidest vähem, aga nõutakse sama kiiret sõitu.

Raha efektiivne jaotamine tervishoiusüsteemi sees nii, et arstide palk tõuseks ja patsiendid oleks terved, on täppisteadus. Selge on aga see, et praeguste probleemide lahendamiseks on vaja lihtsalt tervishoidu raha juurde panna. Sotsiaaldemokraadid pakuvad selle probleemi lahendamiseks mitte sotsiaalmaksu tõstmist, vaid lisarahastust riigieelarvest, ühe olulise kuluallikana näiteks perearstide täiendavaks rahastamiseks.

2 comments:

Anonymous said...

Aga miks mitte sotsiaalmaksu tõstmist? Miks mitte astmelist tulumaksu? Aitab juba paremerakondade puudliks olemisest.

Hannes Rumm said...

Sotsiaalmaks on Eestis niigi üle Euroopa keskmise kõrge. Selle tõstmine või langetamine ei tee küll kedagi paremerakondade puudliks või eriti vasakpoolseks.