21.1.07

Parim ravim masenduse vastu – „Laulev revolutsioon”

Käisin 8-aastase tütrega kinos vaatamas filmi „Laulev revolutsioon”. Huvitav oli vaadata, kuidas Anu sellele filmile kaasa elas.

Lihtsalt sel põhjusel, et ses eas laste ajataju on täiskasvanutest hoopis erinev. Lapsele on kaunis võimatu selgitada näiteks seda, millal ja mis järjekorras okupeerisid Eestit kommunistid ja natsid.

Seni kujundas Anu arusaama Eesti vabanemisest kõige tugevamini mullune Ilmar Raagi film „August 1991”. Mistõttu Anu arusaam okupatsioonist ja selle lõpust oli veidi koomiliselt väga teletorni-ründamise keskne. Aga kuigi ta nägi Raagi filmi üle aasta tagasi, oli oluline info tütrele sealt hästi meelde jäänud. „Laulva revolutsiooni” ajal üllatas ta mind küsimusega: „Mis otsus see oligi, mis 20. augustil 1991 kell üksteist õhtul vastu võeti?”

Nüüd sain kinos taas kinnituse selle kohta, et just heade dokumentaal(sete)filmide abil on hea lastele ajalugu selgitada. Filmi on teinud Tallinnas töötanud ameeriklased Jim Tustly ja Maureen Castle Tustly ning see on mõeldud Eesti tutvustamiseks USA-s ning mujal maailmas (film saadeti enne George Bushi Eesti visiiti muuseas Valgesse Majja). Aga see sobib suurepäraselt ka lastele näitamiseks. Esiteks tänu filmi emotsionaalsusele, mille tekitab ajaloo esitamine laulupidu kaudu ja muusikarohkus. Teiseks tänu sündmuste esitamisele arusaadavalt ning enamasti ka tugeva pildilise kattega.

Endal oli filmi abil väga mõnus uuesti läbi elada neid eredaid hetki, mis kõigile meist elu lõpuni mällu sööbisid – osalemist sinimustvalge värvikombinatsiooni väljatoomisel muinsuskaitse päevadel, Balti ketis jm. Film väärtustab Eestit ja eestlasi ning annab kuhjaga häid emotsioone. Kohati on toon ameerikalikult ülepaisutatud ja patriootiline, aga ju tunnevad tegijad filmi peamist sihtrühma paremini ja oskavad nende maitsega arvestada.

Seega soovitan kõigile tallinlastele soojalt: minge Sõpruse kinno ja võtke lapsed ka kindlasti kaasa! See film on parim vahend kaamose põhjendatud masenduse vastu.

13 comments:

Eppppp said...

Ma nägin toorversiooni New Yorgi Eesti kultuuripäevadel kaks aastat tagasi, mitmed inimesed põhkisid pisarais seda vaadates. Ma ei kujuta ette, kas Eestis ka vaatajad nii emotsionaalseks läksid? Kodumaalt kaugel olles on sellise filmi tekitatavad emotsioonid muidugi tugevamad.

PS. Lootus olevat, et seda hakkab History channel näitama!

Anonymous said...

Tere Hannes!
Täiesti teemaväliselt selle artikliga seoses tekkis üks küsimus. Lugesin huviga Su blog'i. Mida ma märkasin, on see, et Sa ei soovi kuidagi ajakirjaniku rollist välja astuda poliitiku rolli. Su jutt on üks otsatu mulin, pula. Kas Sa võiksid, palun, mõnes oma järgmises artiklis keskenduda 5 kõige olulisemale ideele, mida just Sina sooviksid poliitikas teostada? Mis on need 5 ülesannet, mille pärast Sind (Sokratese järgi) reaalsesse poliitilisse maailma peaks oodatama?

Anonymous said...

lesbiche gallerie
sesso bambine piccolissime
generalista mpgs
eccessivo amatoriali amore
tedesche bocchinare
perversioni casalinghe
sesso per adulti
favoloso fighetta strip
good asiatiche prostituta
donne ultra cinquantenni zozze
domestiche asiatiche
puttane in calore
affetto cowgirl doppio penetrazione
fresco piu carino mamma
piu fresco taglio nubile
69pass
cameriere arrapate
erotismo and immagini
zemanova hard
allievo masturbate in pace
congeniale segretaria fottilo
famoso bionde ubriache
sensazione fighetta merda
www tutto sesso
casinaccio
foto di bambola ramona nuda che fa pompini
ilona staller free fotos
immagini candice michelle
fermoposta
corto ufficio
deciso fighette maledica
sborrata colossale
casinaccio
americano scopata sulla riunione
fiche brasiliane
belle donne famose nude
famoso infermiera sesso
nel bagno bisessuale
cute ragazze amore
pleasant cowgirl pompino
fresco fighetta prostituta
amichevole piccooa e graziosa
derisorio mature sex
sega con un gay
celeste ma
beautiful segretaria sesso

affetto fighette fottilo
nell appartamento pancia
bollente sublime scopata collettiva

raiko said...

Jah, Laulva Revolutsiooni filmiga on vist nii, et "võõras", s.t. välismaalase pilk annab asjale uue dimensiooni. Olen sündinud 1985, ja need sündmused väikses Lõuna'Eesti alevikus jäid meelde, lipud lehvimas ja kõik.
Pole paha seda aeg-ajalt meenutada. Kavatsen kindlasti seda filmi vaadata.

Hannes Rumm said...

Tere, setu,
oma blogi teen ikka nii, nagu ma seda paremaks pean. Olen siin selgelt välja toonud nii oma tegevuse poliitiku kui ajakirjanikuna. Ehk on Sul sellest midagi õppida, sest mitmekülgsus on ju voorus?
Anonymusele:
mõtlesin alguses, et kustutan Su "kommentaarid" ära. Aga las nad olla siin üleval, et ka teised blogi külastajad saaksid Sinu huvidest teada. Ja muuseas, Sa pole ikka vastanud minu küsimusele, palju Savisaare blogis tema kintsu kaapimise ning teiste blogide reostamise eest palka makstakse?

Anonymous said...

Tere Hannes,

Ma ei ole anonymous. Ma olen Heimar. Ja erinevalt Teie erakonnast tehakse meil asju ka tasuta. nö missioonitundest.

Anonymous said...

Tervist.
Niisiis Hannes ikka hiilisid setu küsimusest mööda. Kas nii raske on vastata. Niisiis palun nimeta 5 asja, mille eest poliitikas võitled. Sefa pole ju palju tahetud, võibolla nii mõnigi annab märtsis oma hääle sulle. Kui võimalik võiksid siin vastata, mitte soovitada sotsdemi neti lehte vaadata or smth. Hea eeskuju sulle oleks "reformi pesamuna" meikar, kes ajab selgelt lisaks reformi ametlikule programmile ka oma ideid. näiteks id- kaarti ja it asja ajab ta juba 2003 aasta riigikogusse saamisest alates. Lisaks Tartu-tln rongid 99 minutiga kohale ja vabaduse toetus idaeuroopa riikides, eriti ukraina ja valgevene, kahjuks mitte eriti georgia suunal.

Anonymous said...

Kallis blogipidaja. Lugesin siin kommentaare ja tekkis küsimusi. Pole vaja nii ülbelt vastata küsijaid huvitavatele teemadele. Vasta otse ja ausalt, usu inimesed hindavad siirust. Mis on sinu arvamus pronkssõdurist? Keegi mainis siin Meikarit, erinevalt temast sa eriti seda arvutiasja ei jaga. Ega kõik anonymouse nime all kirjutajad nii siin kui kõikjal maailmas blogides pole üks ja sama isik. Oh seda lihtsameelsust küll!!
Vaata kui blogi lihtsat lugeda , siis kommentaari kirjutades on valida, kas anonymous , other või blogeri kasutajana ennast näidata. enamus lihtsalt valib anonymous. Aeg oleks veidi areneda ja saada aru , et ak lindistamine vhs peale ja firmadele müümine on vääga eilne päev. Andres Tarandit hindan väga, mees ju energeetika komisjonis eu parlamendis. Sinna saamine pole lihtne asi. Igatahes ikkagi paremat soovides.

Anonymous said...

Tere! Setu esitas hea küsimuse Sulle, Hannes! Probleem on selles, et Sul pole poliitikas oma nägu. Sa ei kanna endas mingeid väärtusi. Esindad vaid partei seisukohti. Millal küll hakkad ise kaela kandma?

Hannes Rumm said...

Heimar, selle üle on küll hea meel, et sellise meelelahutuse tegemise eest isegi teie erakonnas veel raha ei maksta. Jõudu Sulle siis valitud teel ja tööl!
Anonymusele: olen teinud viimasest 10st aastast 7 nädalalõppudel raadios pikki arvamussaateid ning seal ainult oma seisukohti välja öelnud. Eks ma sellepärast olengi üks kõige omanäolisem Eesti ajakirjanik ja tänini Kuku Keskpäevatunnis sellise omanäoliste isiksuste reas nagu Rein Lang, Kersti Kaljulaid, Tõnis Palts jt.
Kirjutan lähiajal kindlasti ära tellitud 5 põhiteema loo. Kohtumiseni!

Anonymous said...

niisiis. Usun ,et Oleks piisanud kui oleksid nimetanud kohe siin jooksupealt need 5 teemat. Jälle võrdlust tuues Meikar oleks unepealt osanud need ette vuristada, tal lehel rohkemgi kui 5 teemat. Poliitika on oskus otse suhelda, mitte a la kodukirjandi tegemine ja 2 päeva mõtlemine. Kuu aja pärast valimised, sul peaks see teema juba ammu olema läbi mõeldud. Kahjuks on lugu nii nagu Ivari Padar tunnistas paar aastat tagasi foorumi otseeetris, mille teemaks oli Eesti tulevik, et ta eile õhtul mõtles selle peale natuke. See asi peaks veidi teisiti käima. Koolis 4 klassis saaks selle eest mitterahuldava- kodutöö tegemata.

Anonymous said...

Kuulge, mis te norite, poliitik on kah inimene ja oma blogis on igaüks eelkõige inimene ja eelkõige ise oma sõna peremees. vot. Ise selles rollis, milles tahab. Las kirjutab oma lapsest. Las kirjutab ajakirjandusest. See on TEMA OMA KOHT. Mis te üiendate, et peab just niimoodi või naamoodi teile vastama.
Üldse.
Las Meikar olla Meikari moodi ja Kingsepp Kingsepa moodi ja Savisaar Sire...Savisaare moodi ja Rumm las olla oma moodi. Blogindus - see on vabadus :))))

Anonymous said...

Kiks, mul pole mingit poolt või vastuseisukohta Rummi programmi asjus (olen teise erakonna valija), aga minu arust on sinu mõtteviis väga kohatu.

Saada hästi kiiresti hästi lühikesi konkreetseid vastuseid? Mis on selle demokraatia eesmärk, kus kõige edukam poliitik on see, kes oskab kõige kiiremini kõige vaimukamaid vastuseid loopida? Koledalt tahaks kohe kasutada sõna "ameerikalik" halvas tähenduses, kus tähtis on efekt ja vorm, mitte sisu.

Ühtlasi soovitan öökapile kirjanduseks selliseid autoreid nagu Pierre Bourdieu, Peter Dahlgren või Anthony Mughan & Richard Gunther. Usu mind, nad võivad su maailmapilti avardada!