18.1.07

Ülikooli rektorit ei selgitanud isegi lisaaeg

Tartu Ülikooli rektor ei selgunud isegi lisajal, sest hoolimata heast loosiõnnest ei kogunud Ene Ergma piisavalt toetajaid.

Ülikooli valimiskogu liikmed jagunesid rektori valimistel kaheks. Ühed arvasid, et rektor peab olema tugevate isiklike saavutustega teadlane ning akadeemik Ene Ergma seda kindlasti on. Volli Kalmu ja Birute Klaasi kasuks rääkisid nende suuremad kogemused ülikooli praktilisel juhtimisel.

Kalm ja Klaas kuulusid ka senisesse Jaak Aaviksoo tiimi. See oli ilmselt põhjus, miks ülikooli senise arengusuuna pooldajad hääletasid teises voorus Kalmu ning muutuste soovijad Ergma poolt.

Selgus, et mõlemad leerid olid nii võrdsed, et tulemuseks oli viik. Ja kolmandas voorus selgus, et Ene Ergmad nõustus toetama vaid mõniteist Volli Kalmu poolt hääletanud ülikooli juhte. Võrdle või Tartu Ülikooli Loksa linnavolikoguga!

Selline valimistulemus ei ole ülikooli jaoks kindlasti hea, sest nõrgestab vähemalt alguses uue rektori või tema kohusetäitja mõjujõudu nii ülikoolis kui ka ülikoolist väljaspool.

Samas on omalaadne fenomen see, kui suurt tähelepanu Tartu Ülikooli rektori valimistele pööratakse. Uue rektori isik ei huvita ainult kümneid tuhandeid vilistlasi. Tänu ülikooli erilisele kohale Eesti hariduse ja teaduse ajaloos, aga ka tänu viimaste rektorite heale tööle on Tartu Ülikoolil Eesti ühiskonnas täiesti ainulaadne staatus. Vastavalt kuulub Tartu Ülikooli rektor ex officio meie vaimse eliidi kõige silmapaistvamate liidrite sekka. Loodetavasti täidetakse see täna tühjaks jäänud koht võimalikult kiiresti.

9 comments:

keelek6rv said...

kas Sinu arust olnuks ebasobiv inimene (imho) parem valik kui praegune tulemus?

Unknown said...

Ülikooli on vaja muutusi. Eelkõige verevahetust ülevalpool. Aaviksoo ja tema kliki jätkamine ei tule Ülikoolile kasuks. Ja senise rektori Ergma vastane agitatsioon meedias oli ikka väga nõme ka st kas see oli sobiv tegevus?

Hannes Rumm said...

Keelekõrv näikse olevat Ergma-vastane, aga Janek ootab uut luuda.
Minu vastus teie küsimustele: kõige halvem lahendus on patiseis. See on tekkinud ka näiteks Eesti Panga presidendi valimistel ja keskpank sellest kindlasti ei võitnud.

keelek6rv said...

tegelikult ei olnud mu meelest ühtegi väga head kandidaati. uus luud ei teeks paha, kui see oleks _hea_ uus luud. aga tõepoolest, pärast ergma piinlikku esinemist tü aula debatil arvan ma, et tü rektor peaks olema sõnakam ja ladusam suhtleja kui tema. ja kindlasti selgemate seisukohtadega. kui ütled, et miski on valesti, siis näita ka, KUIDAS asja parandada, mitte et "peaks midagi kuidagi muutma, sest olen kohtunud ja rääkinud inimestega, kes on mulle öelnud, et tü-s on asjad nii ja naa".

Unknown said...

Tänases Postimehes on selle kohta üks arvamus, millega nõustun täielikult ( http://www.postimees.ee/190107/esileht/arvamus/240066.php ). Aaviksoo juhtimise suur probleem on, et eelistatud on usinad ja ustavad ametnikud -- nii pole kõige tähtsamad oskused ja ignoreeritakse mõningate isikutega seotud probleeme (okei, kaadripuudus võib olla ka osalt põhjuseks). Ja kes ei nõustu kõigega, tõmmaku uttu!

Anonymous said...

ma ei suuda mõista, miks seda ergmad küll fännatakse. kui kuulata tema sõnavõtte, intervjuusid - 12. klass, mitte professor või akadeemik...väga nõrgad. ja miks seda klaasi ei sallita...? minu arust oli parim kandidaat

Anonymous said...

Ma absoluutselt ei saa aru nendest inimestest, kes räägivad midagi stiilis, et Ergma sõnavõtud on 12. klassi tasemel. No kuulge, inimene on akadeemik, akadeemikuks saavad vaid parimad meie hulgast. Imelik on ka see, et inimesed teevad järeldusi vaid ühe esinemise põhjal, et "jutt ei olnud laadus". Ja Vooglaiu stiilis heietama hakata, et tegelikult polnudki nende kolme hulgas ühtki sobivat on eriti nõme. Ene ergma kanditatuuri esitas TÜ 30 professorit, mis on aukartustäratav hulk. Kas need professorid on teie arvates samuti lollid ja ebapädevad ja esitavad ülikooli juhtima ebasobivaid inimesi? Praegu oleme võimalikest olukordadest kõige kehvemas, kuna meil lihtsalt ei ole õiget rektorit enam. Lisaks sellele tähistab TÜ sel aastal juhuslikult oma 375. juubelit. Narr, mis narr olukord.

keelek6rv said...

ma ei kahtle absoluutselt, et ergma on _omal alal_ proff, aga tü juhtimiseks sellest ei piisa.. jah, minu meelest on ta üsna kehv sõnaseadja (aga väga hea suhtlemis- ja eneseväljendusoskus võiks ühel juhil olla, see on elementaarne). ergma mõtteavaldused on tavaliselt väga lihtsakoelised ja mullilaadsed, et mitte öelda labased (meenutagem siinkohal streikimist ja üliõpilasele tasuta toidu&õlle pakkumisi, pole ime, et noorukid selle peale pöördesse läksid :)).

Hannes Rumm said...

Rektori kt mõjuvõim jääb paratamatult nõrgemaks kui nö päris rektoril. Ja see nõrgendab ka näiteks ülikooli positsiooni neil läbirääkimistel, kus juba tänavu otsustatakse Eesti riigi ja EL raha jagamine erinevate kõrgkoolide vahel. Ehk teisisõnu - Tartu Ülikooli valimiskogu otsus rõõmustas kindlasti Tallinna ülikoole.
Arutlesime sel tänases Kuku Raadio Keskpäevatunnis Hannes Astoki ja Rein Kilgiga, mõne aja pärast on saadet võimalik kuulata aadressil www.kuku.ee