6.1.07

Laar ja Ansip. KUMB ON PAREM KUI SOKK RIISTA OTSAS?

Elu pakub huvitavaid kokkusattumisi. Lendasin üleeile puupüsti täis charter-lennukiga Egiptusesse talvepuhkusele. Samasse lennukisse astus ka korvpallur Ivo Saksakulm. Kui avasin pardal uue ajakirja Klubi esimese numbri, vaatas sealtki vastu Saksakulmule pühendatud lehekülg.
Meesteajakirja ilmselgelt parastava tähelepanu osaliseks sai Saksakulm ühe hiljutise vahejuhtumi pärast, kus Tartus jooksis kossumängu ajal väljakule alasti mees, seljal kiri „Saksakulm” ja suguelundit varjamas must sokk.
Kui ajakiri Kalevi kunagiselt keskmängijalt Saksakulmult selle juhtumi kohta kommentaari küsis, kuulsid nad vastuseks sõbralikku nalja tema meeskonnakaaslase Tiit Soku arvel: „Parem ikka Saksakulm selja peal kui Sokk riista otsas.”
Killumeistrist korvpalluri nali meenus uuesti täna, kui lugesin uudiseid IRLi suurkogu kohta, kus Mart Laar väitis, et tema erakonnal on võimalik valimised võita. Meenus just seetõttu, et ka Laari on sageli naeruvääristatud, kuid tema panus Eesti edusse on kaugelt suurem kui naeruvääristajatel.
Kui märtsivalimiste järel peaks järgmine peaminister olema parempoolne, siis eelistan mina sotsiaaldemokraadina igal juhul Andrus Ansipile Mart Laari.
Siin vaid kolm põhjust selle eelistuse põhjendamiseks:
1. Laar on isikupärase tulevikunägemusega poliitik erinevalt Ansipist, kes on erinevalt Laarist suurepärane neljapäevaste valitsuse pressikonverentside sisustaja. Kas keegi teab mõnda mõtet, milleni Ansip on jõudnud oma isikliku vaimutöö tulemusena?
2. Valides Ansipi, aitavad parempoolsed valijad jälle võimule Keskerakonna, sest Reformierakond on Keskerakonnaga leivad ühte kappi pannud nii 2002. ja 2005. aastal. Laari puhul on see oht minimaalne. (Hiljuti ähvardas reformikas Silver Meikar nõuda Keskerakonna väljaheitmist Euroopa Parteist. Kulla Silver, kui kesikud on nii jubedad, siis miks te neid valitsusest välja pole visanud? Miks Reformierakond raiskab aega ja vaeva Brüsselisse kaebekirjade kirjutamise peale kui võimalus neile koht kätte näidata on juba kaks aastat teie kätes?)
3. Laar on parem partner sotsiaaldemokraatidele, sest nii sotsiaaldemokraadid kui isamaaliitlased on läbi aegade teinud poliitikat, mis põhineb sellistel väärtustel nagu demokraatia ja ausus. Reformierakond on sõnades tümitanud Keskerakond koostöö pärast Kremliga, aga see pole karvavõrdki mõjutanud nende tegelikku koostööd, ka välispoliitikas. Ansip oli see mees, kes päästis majandusminister Edgar Savisaare naha, kui tuli avalikuks, et Oliver Kruuda on kinkinud talle suvila. Ja nüüd kasseerib Reformierakond selle toetuse eest Kruuda eest rekordilisi annetusi parteikassasse.
Tulles tagasi alguse juurde – mulle meenutab Andrus Ansip praeguses valitsuses sokki, mis varjab ühe teise ministri ja erakonna musti riistu.
Aga mida arvate teie – kas parem peaminister oleks Laar või Ansip?

8 comments:

Anonymous said...

Tere, Hannes,
Avastasin Su blogi näol mõnusa lugemise. Stiil ikka Sinule omane, mis mulle väga meeldib. Ootan põnevusega uusi postitusi.

Parimat,
Aet

Anonymous said...

(vastuseks Teie küsimusele siin ja www.meikar.ee-s)

Lp Hannes Rumm,

Siiralt loodan, et alates märtsi kuust saan Teiega debatti sisulistel teemadel pidada juba Riigikogus. Veelgi toredam oleks, kui saaksime koos istuda ühise koalitsioonilaua taga. Üks põhjus, miks pole me kesikuid koalitsioonist välja visanud on just selles, et sotse täna Toompeal vaid kuus on. Liida palju tahad, koos meil 51. häält kokku ei tule. Kahjuks!

Täna kuuluvad minu lemmikvestluspartnerite hulka kolleegid Nestor ja Padar. Oleme sageli täiesti erinevatel seisukohtadel, aga seisukohad vähemalt on olemas. Seisukohti omamata kaob aga võimalus diskussiooniks ning, kui kehtib Sokratese arvamus, et vaidluses selgub tõde, siis ka head valikud Eesti jaoks.

Kirjutasin just delfi.ee-le ühe arvamusloo, kus kutsusin üles neid kodanikke, kes ei poolda Reformierakonna (paremaid) ideid hääletama sotside poolt. Need kaks erakonda on täna ainukesed, kellel on kindel ideoloogia ja nägemus (küll täiesti erinev) Eesti tulevikust.

Mis puudutab aga Keskerakonna väljaviskamist ELDR-ist, siis initsiatiiv on tulnud ikka välismaalt. Ehk mitmed Euroopa mõjukad liberaalsed parteid on küsinud arvamust nii meie kui ka sotside käest, et mis värk nende kesikutega on. Mul on kahju, et Sa ei ole ennast teemaga kurssi viinud, aga parem hilja kui mitte kunagi . Lisainfot saad küsida ka näiteks Jörgen Siililt.

Soovin Teile edu valimistel ning ühtlasi avaldan tunnustust ajaveebnikute sõbraliku kambaga ühinemise eest!

Silver Meikar

PS: Teen ettepaneku Sina peale üle minna, aga jääda siiski viisakaks. Riigikogus on nii tavaks….

PS2: Läksin põhjalikult tülli Tartu koalitsioonipartner Keskerakonnaga, kui tegin kõik selleks, et neli Tartu valijameest toetaks Ilvest. Nii läkski ja Ilves võitis 2 häälega.
toetasin Ilvest sellepärast, et ta oli parim presidendikandidaat niong tema parteiline kuuluvus mind üldse ei huvitanud. Samamoodi ütlen, et Andrus Ansip on väga hea peaminister ning seda olenemata sellest, et me ühest erakonnast oleme!

Vali Dool said...

Teie ja meie... ei ole need parteid nii ühtsed midagi. Mulle on ikka tundunud, et Reformierakonnas on palju (häid) poliitikuid ja muidu tegijaid, lihtsalt nende juhtkond Ansip-Atonen on Keskerakonna palgal. Meikarisuguseid peaks pigem julgustama, et nad ühel päeval parteis võimu võtaks ning laeva kursile tagasi viiks.

Hannes Rumm said...

Aet, aitäh ja head lugemist edaspidigi!

Hannes Rumm said...

Silverile: sinatan meelsasti ning soovin samuti meeldivat valimistejärgset koostööd.
Kahju, et see koostöö ei alanud märksa varem. Meenutan Sulle, et kui Riigikogus hääletati presidendikandidaati, siis kogusid Reform, IRL ja sotsiaaldemokraadid kolme peale kokku 64 ja 65 häält. Sellest oleks piisanud küll ja veel vabastamaks Reformierakonda nii ebameeldivast koalitsioonipartnerist nagu Keskerakond ka ilma Brüsselisse kaebamata.
Ja aitäh tugeva töö eest presidendivalimiste ajal, mitte kõik Sinu erakonnakaaslased polnud seda meelt, et Ilvese toetamise nimel võiks ohtu seada senise Tartu linnavalitsuse püsimise.

Hannes Rumm said...

vali doolile: olen Sinuga päri ja loodan, et Silver Meikari masti poliitikud võtavad Reformierakonnas võimust ning sellele erakonnale viimasel ajal omane küüniline sõnade ja tegude lahknemine väheneb. Reformierakonna retoorika on raevukalt Keskerakonna-vastane, aga võimuliidus teevad nad ladusat koostööd.

Anonymous said...

Veelkord rõhutan, et keegi ei ole käinud Brüsselis kaebamas, vaid oleme (ja ka sotsid on) vastanud Brüsselist esitatud küsimustele. Sarnaselt, muuseas!
Sa kirjutad vali doolile: “…Reformierakonna retoorika on raevukalt Keskerakonna-vastane, aga võimuliidus teevad nad ladusat koostööd. ”
Oleme olnud valmis koostööd tegema kõigi erakondadega ning kõigi osapoolte nägemused on kirja pandud koalitsioonilepingutes. Väike näide kah: Kolmikliidu ajal (MIR) olid sotsid (eelkõige Nestor) näiteks pensionireformi taga, nemad pakkusid välja uue indekseerimise ja ka II samba. Minu arvates väga geniaalsed reformid, mis ka ellu viidi!

Anonymous said...

No kuidagi ei aja imestama, et EÜSlane Rumm EÜSlast Laari kiidab. Õlletuba über alles, siin ei mängi väidetav ideoloogiline vastasseis mingit rolli.

Laar on tõesti palju ära teinud, aga mitte oma geniaalsuse vaid vedamise ning rumaluse läbi. Ei osanud lihtsalt karta ega ette näha oma tegevuse mõju.

Ullike saattus õigel ajal õigesse kohta. Teistes oludes oleks ta kopitanud veidrik kusagil arhiivis, kes kodus SS-mundri selga ajab, enne kui prouale natuke lusti teeb.