26.1.07

Indrek Neivelt: kas eestlased lähevad 15 aasta pärast Soome juuksuri juurde?

Eile tutvustas oma nägemust majandusarengust sotsiaaldemokraatidele Indrek Neivelt.

Vahendan siinkohal Indreku loal mõned tema mõtted:
· Kõrvalt vaadates ei saa hästi aru, mis Eestis praegu toimub. Natuke meenutab see igatahes kilplasi. Riigil on suur raha ülejääk, mis paigutatakse Saksamaa riigi võlakirjadesse ehk viiakse Saksamaale ära. Samal ajal ei saa meie arstid piisavalt palka ja lähevad Saksamaale tööle, kus neile makstakse palka meie raha eest. See seltskond, kes riigi raha niimoodi käsutab, lubab tagatipuks avalikkusele valimisreklaamides kõrgemat palka ja teeb sellises mahus reklaamikampaaniat, mida ükski Eesti suurfirma varem pole sellises mahus teinud.

· Minu järeldus on – naljaga pooleks – see, et Eestis vastutab madalate palkade eest Rahvaliit. Muud võimalust ju ei ole, kui meil on juba kaks aastat valitsuses kaks parteid – Keskerakond ja Reformierakond – mis võitlevad kõrgemate palkade eest. Miks meil siis praegu palgad madalad on, kuigi raha valitsusel on? Ainus seletus on see, et valitsuse kolmas partei, Rahvaliit, takistab palgatõusuJ

· Reformierakond lubab, et viib Eesti 15 aastaga viie Euroopa jõukama riigi sekka. Kui reaalne on meil pideva 15-protsendilise majanduskasvu võimalus? Seda olukorras, kus meie majanduskasvu on kiirendanud uute inimeste tulek tööjõuturule. Aga igal järgmisel aastal tuleb meil tööturule 5000 – 10 000 inimest vähem, kui sealt lahkub. See majandusarengu mootor sureb välja.

· Kui me tahame jõuda Euroopa jõukamate riikide sekka, peavad meil olema kõige targemad inimesed. Aga meie haridussüsteemi palgatase ei meelita sinna noori andekaid inimesi. Kuidas me jõuame Euroopa jõukamate riikide sekka, kui me räägime õhukesest riigist ja ei investeeri haridusse? Euroopa rikkamad riigid on sellele tasemele jõudnud just tänu heale haridusele.

· Meie majandust on seni vedanud nn Lõuna-Soome stsenaarium, mida juba kümmekond aastat tagasi kirjeldas Tuleviku-uuringute Instituut. Ennustan, et seda stsenaariumi jätkub veel umbes viieks aastaks, sest meie hinnatasemete vahe Soomega väheneb kiiresti. Pärast seda võivad soomlasi teenindada võibolla veel hambaarstid ja mõned üksikud kallimate tööde tegijad, aga teistel kaob see võimalus ära. Kuidas me sellises olukorras jõuame jõukamate riikide sekka? Norra müüb naftat, Šveits ja Luxembourg juba sajandeid pangandusteenuseid. Meil selleks mingeid eeldusi pole.

· Soome majandus ei kuulu Euroopa viie jõukama hulka ja kui meil õnnestub nende hulka jõuda, siis peaks meie elatustase olema 15 aasta pärast Soomest kõrgem. Küsin siis teistmoodi: kas me kujutame ette, et 15 aasta pärast käivad Põhja-Eesti elanikud Helsingis oma hambaid ravimas ja juuksuri juures, sest seal on hinnad odavamad? Või et eestlased käivad Soomes odavat juustu ja viina ostmas? Seda ei juhtu! Meie jaoks oleks ülikõva eesmärk juba see, et jõuda 15 aastaga 10% kaugusele Soome sissetulekutest. Aga ka seda ei juhtu, kui meie tegevused selleni jõudmiseks on täiesti erinevad.

· Ma tahangi, et meil tekiks asjalik arutelu selle üle, mida peab selleks tegema, et me ükskord nii kaugele jõuaksime. Praegu seda arutelu pole.

11 comments:

Ants Leppoja said...
This comment has been removed by the author.
vallikas said...

Kui meil oleks viisavabadus Venemaaga käiks suur hangeldamine kütusega, Passati paak seal kolmepoole rublase liitrihinnaga täis ja siin see odav hind. Samamoodi käivad sakslased Tšehhis/Poolas bensiini järel.

Samas ei pruugi argiloogika sõeluda välja seda, et näilisel odav on hoopiski kallim. Sama rumal loogika on neil inimestel, kes 3000 kroonise sissetuleku juures tellivad 3-kroonise SMSi et teada saada, millal palk arvele kanti. Kui 100 000-se sissetulekuga inimene oma sissetuleku teadasaamiseks 1% ära annaks, oleks ta idioot.

Anonymous said...

Vallikas sa poisu õpi arvutama. matemaatika alla igasugu arvestust. 3 krooni 3000 -st on 0,1 %. ega prillid ja kuri pilk veel targaks professoriks tee:)
Hannesele ka paar sõna. Sa ära poe h. Luige ees niimoodi. Naljaga pooleks nimetatakse sind kuluaarides hans.h Rummuks. Sa jäta Rahvaliit rahule, nemad ainukesed eestluse hoidjad ja kaitsjad. Nüüd on jah neid hea kottida, kuna kõik teevad nii ja pole ohtu tunda. kui julge mees oled, koti Reformi. miljon eurot pistist. Aga ei, nendega loodate kevadel ühte valitsusse ronida ja ei tohi neid solvata. mis näitaja see neivelt ka on, endine külapanga kolhoosidirektor, kus jäme ots ja otsused sotsiaaldemokraatlikute rootslaste käes. Hansa areng lõpes 1998a. koos Mõisa lahkumisega kahjuks. Muide selle kiidetud neivelti ämm on keskis ja toetab astmelist tulumaksu. Neivelt on lihtsalt pettunud mees , et nüüd sotsiaal dem kiidab. Rahvaliit on Eesti arengu motor, nii maal kui ka ju linnas.

Anonymous said...

Toetan hannest igati. kuulasin täna teda raadiost ja nii asjalikult rääkis. Ennist plaanisin Reformi valida aga arvan , et valin Sotsiaal Demokraadid. Reformlased on populistid ja ei midagi muud. Rummu ilusti küsis Astoki käest kuidas saab 15 jõukama hulka ja ei saanudki vastust. Ainult veiduke demagoogiat. kutsun kõiki üles Rummi valima.

Hannes Rumm said...

Heinole aitäh selle eest, et Sa Vallikale matemaatikakordustunni andsid! Aga - Sulle endale väike soovitus: kunagi ei aita väitluses see, et Sa hakkad oponenti isiklikult alavääristama. Indrek Neivelt on Eesti üks tunnustatuim ettevõtlusjuht ja jääb selleks edaspidigi. Eriarvamusele jään Sinuga ka ses osas, et Rahvaliit on Eesti arengu mootor. Minu meelest on Rahvaliit pigem külgkorv, mille võib sobitada mistahes tsikli külge ja mis hästi kaasa vurab, aga ise tööd ei tee ja teed ei vali:)

vallikas said...

heino, mu kaks eraldiseisvat lauset ei olnud matemaatiline tehe. Tõlgendamise asi. Küll aga jäi sul märkamata palju suurem viga. Bensiiniliitri hinnad Venemaal ei ole sugugi kolmepoolesed vaid ikkagi 20 rubla kanti.

Jaksu.

Ummelas said...

Soovitan kuulata, mida Indrek Neivelt arvab Eesti võimalu(tu)sest võtta kasutusele euro lähima 20 aasta jooksul, saatest Reporteritund 29. jaanuaril Vikerraadiost (Tallinnas 104,1 MHz) või veebist http://www.er.ee/utoim/live/viker.ram

Anonymous said...

Hannes, sotsid on teine samasugune külgkorv. Sotsidel nimelt puudub endil võime oma poliitikat finantseerida. Puuduvad poliitikad võtmevaldkondades - fiskaal-, monetaar- ja majanduspoliitika.

tekno said...

Kui eesmärgi püstitamisel (jõukas riik) ei ole mõisteid (näit."jõukas") defineeritud, ei saa kindel olla, kas arutleme samast asjast, mis eesmärgi püstitajad. Mulle tundub, et nad ise ka ei tea, mida nad selle all mõtlesid.

Vahendeid valimata ei jõua kuhugi.Et valida vahendeid, peab nupp nokkima.

Kui Kanada ja USA eesti juurtega inimesed seal koolitatumad ja jõukamad vähemused on, tuleb püüda ajude väljavool pöörata ajude tagasivooluks.

E.N. Kross kirjutab hästi , kuidas majanduse(rahategemise) hangumisest hoiduda aga lahendus pakatab peale selle paljudest positiivsetest hüvedest meie enesetundele. Sellistestki, milliseid paksem rahakott ei hakka kunagi asendama:

http://www.epl.ee/artikkel/359162

Anonymous said...

Mul on kurb meel, et Neivelt nii lihtsakoelisi mõttearenguid kultiveerib. (Otsib poliitilist positsiooni?) Kujutage ette, et riik oma eelarvepoliitikaga majandust veel rohkem üles kütaks. Juhtuks siis see, et inflatsioon ning palgad majanduses tervikuna veelgi tõuseksid. Kusjuures tegemist poleks "tervisliku" ja tootlikusel tugineva palgatõusu vaid lihtlabase ülekuumenemisega. Kas arstidel sellest paremaks läheb? Ega vist, sest vahe nende ja erasektori palkade vahel käriseks veelgi. Ühesõnaga, kui majandus kasvab üle oma tasakaalu potentsiaali (sustainable growth rate, noh), on eelarvepoliitikal vaid üks võimalus---jahutada. Anyway, Neivelti intellektuaalsed (ja economicsi) võimed on üle- haibitud niikuinii.

Anonymous said...

gradito mature pompino
vip poro
exhibitionism
insensato soldato maledica
assurdo cameriera doppio penetrazione
grazioso ragazze urinate
derisive segretaria fotti
spaventoso amatoriali merda
piselli gay gay
spavaldo lesbiche spogliarello
doppio gratis
lesbiche scopata nella camera
famoso fighette gruppo
fantasticamente bimbo
selvaggio cameriera spogliarello
prittier scolarette fottilo
deciso tetti grandi
desiderio coniglietto
vip poro
fica puttane parma
strano ragazze sesso
piacevole aspo
medio bellezze
inchiodare sbronze dildo
donne sexy gratis con calze
adeguato piccooa e graziosa
www vagina it
erotice fumetti
neri che scopano con bionde
eiaculazioni sex
piu freddo spaventoso madre
calze e gonne gallerie gratis
eccellente cameriera sperma succhiere
allievo asiatiche masturbate
paprika sexy shop
federica zarri clip movie
infermiera spogliarello in pace
sublime bionde sex
cuttiest asiatiche fottilo
culturiste ssex
risibile amante sesso
inchiodare bionde ubriache
riservato fighetta fottilo
breast bondage
sesso in cam gratis
mega tettone
sexy shop varese
bashful infermiera anale fotti
sfondi sexsi
sesta