24.4.10

Kivirähk ja Karusoo nad tõid meil siia...

Loodetavasti ei kutsunud Draamateater homsele Andrus Kivirähki-Merle Karusoo esietendusele "Vassiljev ja Bubõr ta tegid siia..." Saksamaa suursaadikut, sest muidu peab diplomaat protestiks baltisaksa kultuuri naeruvääristamise vastu hiljemalt teise vaatuse keskel saalist välja marssima.

Draamateatri 100 sünnipäevale pühendatud ning teatrihoone loonud vene arhitektide elust ajendatud etenduse esimeses vaatuses saame teada, kuidas Peterburis hästi makstud kortermajade projekteerijad naistekütt Bubõr ja tuhvialune Vassiljev tulevad loomekriisist ajendatuna Revalisse saksa teatrit rajama.

Hoopis karmim on teine vaatus, kus Kivirähk põletab piltlikult öeldes maha kõik need baltisakslaste mõisad, kunstikogud ja raamatud, mis maatameestel 1905. aasta revolutsiooni ajal põletamata jäid. Etenduse lõpplahendus on suisa rehepaplik - paratamatult välja suremisele määratud baltisakslased ehitavad oma raha eest endale saksa ülemvõimu sümboli, aga selle saatuseks on juba ette määratud saada eestlaste teatriks niikuinii.

No comments: