5.11.09

Keskerakonnaga koostöö poolt, Keskerakonna vastu

Tänane Eesti Päevaleht on pakkunud sotsiaaldemokraatide sõpradelt kaks risti vastukäivat arvamust sel teemal.

Tallinna tehnikaülikooli professor Rainer Kattel ütleb: "Minu hinnangul pole sotsiaaldemokraatide ja Keskerakonna liit Tallinnas üldse paha mõte. Jah, punase lipuna viidatakse küll Edgar Savisaare mainele, mis sotse kahjustavat, aga rasked ajad nõuavad raskeid kompromisse."
(Pikemalt: http://www.epl.ee/artikkel/481861)

Tartu ülikooli eetikakeskuse juhataja Margit Sutrop arvab risti vastupidi:
"See, et sotsiaaldemokraatlik erakond oli üldse nõus Tallinnas koalitsioonikõnelusi pidama, näitab, et ka sotside seas on ülekaalus need, kelle jaoks poliitika on huvide, mitte väärtuste põhine. See, et sotsid olid pärast alandavat kohtade jaotust ikkagi nõus koalitsioonileppele alla kirjutama, näitab eneseväärikuse puudumist."
(Pikemalt samal aadressil.)

Selline arvamuste lahknevus näitab, et nii erakonna sees kui toetajate seas on uus koostöö Keskerakonnaga sel sajandil üks kõige põhimõttelisemaid otsuseid meie liikmete ja valijate jaoks. Ainult aeg ja elu näitavad, kas valijate enamus võtab sellise otsuse omaks või eitab seda. See ei ole päevapoliitiline otsus stiilis, kas 100 krooni valija kohta läheb sinna või tänna. See on otsus, mis mõjutab inimesi väärtustepõhiselt ja seega pikkadeks aastateks.

Meie kauane esimees Andres Tarand ütleb oma sõna sekka Delfis: "Sotsiaaldemokraatide viimases juhatuses, kus külalisena viibisin, pakkusin neile Keskerakonnaga matši lõpuks seisu 3:1 sotside kahjuks. Esimeste muljete põhjal allakirjutamispäevast suurendaksin suhet näiteks 4:1-le."

5 comments:

margus kiis said...

Mis teete siis, isand Rumm. Astuste SDEst välja ja liitute IRL-ga?

Hannes Rumm said...

Margus,
selline arusaamade erinevus tähendab, et oleme nüüd nii suur ja tugev erakond, kus on erinevad tiivad. (Hiljuti märkis seda Postimehes ka Mihkel Mutt.)

Tallinna koostöö pooldajate tiib on muidugi suureb, aga ega Andres Tarandi, Eiki Nestori ja Sven Mikseri seltsis pole paha ka teisiti mõelda.

Vastus Sinu küsimusele on: ei, erakonnast välja ei astu. Selle asemel selgitad oma seisukohti ja veenad kolleege meelt muutma.

Anonymous said...

Hannes, ole hea ja vaata, kas see teie erakonna programm on tõesti eelajalooline ilukirjandus või on interneti leht aegunud.

Anonymous said...

Tere, tõtt öelda olen üsna passiivne poliitikavaatleja ja mulle meeldib oma arvamust avaldada rohkem õlleklaasi taga sõprade ringis, aga kusagilt algab tõesti piir, kus on raske oma suhtumist ümberringi toimuva osas üksnes enda teada hoida.
Hr. Rumm, olete oma selge silmavaate ja otseste väljütlemistega üks väheseid poliitikuid, kes ei lähtu üksnes isiklikust või parteilisest heaolust. Teie poolt mainitud härrasid Mikserit, Nestorit, Tarandit hindan ma täpselt niisama kõrgelt. Kui teil on avanemas võimalus, või siis teistpidi võttes pealesurutud kohustus, olla osaline pealinna juhtimises, tehke seda jätkuvalt sirgeseljaliselt. Oht, et sotsid tahetakse tanki lükata, tehes nad kaasvastutajaks keski sigaduste eest, on üsna suur ning see on vägagi kõrge hind, mida võimulepääsemise eest maksta tuleb. Kui te juba koalitsioonis olete, asuge siis ka midagi muutma. Ma kardan, et Pihl/Saks & Co seda ei suuda (või ei taha). Kui Teil ja teie mõttekaaslatel partei siseselt siiski veel mõjuvõimu on, kasutage seda!
Miks ma seda üldse kirjutan? Olen täna haiguse tõttu töölt eemal ja Delfit lugedes jäi silma-kõrva meie "palavalt armastatud" MUPO peaspetsialisti Normanni raadiointervjuu eilses R2 saates. Mees oli ilmselgelt juua täis! Töö ajal!! No mida kuradit? See ongi siis see paljuräägitud MUPO maine parandamine!
Selgelt asub kesk Normanni kaitsma, tuues põhjuseks esinemiskrambi, kõrispasmi või ülemaailmse majandussurutise, aga kui ka nii lihtsates ja ilmselgetes asjades toimub mingi hämamine, mis siis saab veel suurtest asjadest?
Ma arvan, et siin on avanenud sotsidel hea võimalus väikese vaevaga sisult üsna tühise, kuid avalikkuse huvi seisukohalt olulise teemaga oma positsiooni kohta linna juhtimises märku anda. Kasutage seda võimalust!

Austusega,
Algis Suik

margus kiis said...

Aga siiski isand Rumm. Astute koos Mõne Tarandiga IRLi ja asutate seal IRLi vasaktiiva! IRL on siis nagu lennuk, kus mõlemad tiivad ja keskel on Mart Laar!