3.11.09

Prognoos: vähemusvalitsus tõstab 1% võrra tulumaksumäära

Tõenäoliselt esitatavad Reformierakond ja IRL selle nädala lõpuks Riigikogule ettepaneku tõsta Eestis tulumaksumäära 1% võrra, et suurendada riigi tulusid ning tagada võimalus minna eurole üle 2011. aastal.

Olen sellises otsuses kindel, sest Euroopa Komisjon tuli äsja välja uudisega selle kohta, et Eesti peab euro nimel esialgse eelarvekavaga võrreldes 2010. aastal riigieelarve tasakaalu veelgi parandama. Teiseks soovitas ka IMF äsja Eestil oma raportis vältida edasist kulude kärpimist ning pigem kasvatada riigi tulusid.

Sisepoliitiliselt on valitsusliidul ebameeldiva otsuse tegemiseks just õige aeg, sest valimised on möödas ning häältesaaki tulumaksumäära tõus ei ohusta. Sisuliselt on võimatu tõsta ka muid makse, millest saadav raha hulk oleks tulumaksumäära tõusuga võrreldav. Käibemaks alles kerkis, töötuskindlustusmakse on Ansipi valitsus sootuks lakke ajanud ning sotsiaalmaks on Eestis niigi Euroopa kõrgemaid.

Väga ebameeldiv on muidugi see, et sisuliselt oli vajadus tõsta tulumaksumäära selge juba septembris, mil valitsus ametlikult eelarvekava Riigikogule esitas. Toona lükati ainult valimiste pärast tõe tunnistamine kuu aja võrra edasi ja peteti niimoodi Eesti elanikke.

Kui mu prognoos õige on, siis toetan tulumaksumäära tõstmist, sest sisuliselt on see palju õigem otsus kui alates juulist jõustunud käibemaksumäära tõus. Käibemaksu tõus mõjutab kõige karmimalt kõige väiksema tarbimisjõuga inimesi - töötuid, üksikemasid, pensionäre. Tulumaksumäära tõus seevastu vähendab nende inimeste sissetulekuid, kel hoolimata masu ajast on töö ja sellega kaasnev tulu veel alles, jättes puutumata või puudutades minimaalselt kõige väiksema sissetulekuga inimesi.

1 comment:

Anonymous said...

Omameeste tegevust tuleb ikka kiita!