24.11.09

Hea uudis sotsiaaldemokraatidele

Hea uudis sotsiaaldemokraatidele on see, et novembris kasvas meie toetus pärast palju vastuolulisi arvamusi tekitanud koostöö algust Keskerakonnaga 16 protsendini oktoobrikuiselt 12 protsendilt.

Selline toetuse tõus näitab eeldatavasti mitut asja. Esiteks võttis suur osa valijaist omaks meie koostöö alguse Keskerakonnaga ning erakonda ei ole hüljanud nimetamisväärsel hulgal neid valijaid, kes selle suhtes on kriitilised.

Tähelepanuväärne on see, kui tõsise ja üldise arutelu ühiskonnas tekitas sotsiaaldemokraatide koostöö Keskerakonnaga. See on täiesti võrreldamatu Rahvaliidu või ka roheliste äsjaste eneseotsingutega, mille üle ajakirjanduses sõltumatute arvamusliidrite vahel mingit sisulist debatti tekkinud pole. See arutelu iseenesest näitab, et sotsiaaldemokraatia ja meie erakond kannab väärtusi, mis on Eesti ühiskonnas olulised.

Teiseks on sotsiaaldemokraatide reitingut kindlasti parandanud sisukad koostöökatsed Rahvaliiduga, mis selgelt eristusid Keskerakonna üleolevast ning maaparteiga võrdset koostööd välistavast laadist. Kuna Rahvaliidu küsitlustulemus on ainul 2%, siis võib loota, et paljud Rahvaliidu valijad on juba tulnud üle sotsiaaldemokraatide poolele ning jäävadki meie valijateks.

Kolmas meie reitingu tõusu põhjus on kindlasti see, et paljudes omavalitsustes väljaspool Tallinnat olid sotsiaaldemokraadid neil valimistel varasemast palju edukamad ning seetõttu toetavad meid nende omavalitsuste inimesed, kus meid varem kas üldse pildil polnud või olime seda senisest märksa tagasihoidlikumas rollis.

Loodetavsti toob uus aasta sotsiaaldemokraatidele häid uudiseid ridamisi juurde.

No comments: