30.4.09

Kas Eesti Vabariigil on peaminister?

Rubriigis "Teadmata kadunud" ilmub pärast maipühi kuulutus: "Eesti Vabariik on kaotanud valitsusjuhi. Kui keegi leiab innukalt väntava jalgratturi, kes reageerib nimele "Andrus", siis palun teatage sellest viivitamatult Stenbocki maja valvesekretärile."

Sissejuhatav lõik oli muidugi leebe sotsiaaldemokraatlik huumor, milleks ajendas eilne peaministri erakordselt räpane PR-kampaania rahandusminister Ivari Padari vastu.

Peaminister Ansipit jahmatas see, et sotsiaaldemokraat Ivari Padar esitas teisipäeval valitsusele kava mitte ainult riigi kulude kärpimise, vaid ka tulude suurendamise kohta. Veel hullem jahmatus oli Ansipile asjaolu, et avalikkus võttis Padari kava rahulikult vastu ning tunnustas rahandusministri julgust tulla välja ebapopulaarsete otsustega.

Vasturünnakuks valisid Ansip ja peaministri büroo räpase suhtekorralduse vahendid. Eile pärastlõunal püüti mitmesse meediakanalisse lekitada uudist selle kohta, et peaminister on valmis rahandusministri vallandamiseks. Aga isegi klikiajastul oli ajakirjanikel piisavalt mõistust selleks, et seda sööta mitte alla neelata, kuna rahandusministri vallandamine oleks tähendanud sotsiaaldemokraatide lahkumist valitsusest ning seega ka valitsuskriisi.

Järgmise käiguna lasi Reformierakond avalikkuse ette oma peasekretäri Michali avaliku rünnaku Padari ametisobivuse kohta ning peaminister Ansipi mõnitava sisuga e-maili rahandusministrile. Need ületasid juba uudiskünnise, kuid ei toonud Reformierakonnale loodetud edu.

Rahandusminister Ivari Padar oli ETV saates Foorum rahu ise ning veenas avalikkust selles, et enne Europarlamenti minekut ei loksuta teda rahandusministri ametis ükski libauudis.

Reformierakonna ja peaministri büroo katsed veeretada kogu vastutus eelarvekärbete ja maksutõusu eest rahandusministri kraesse tekitavad hoopis küsimuse, kas Eesti Vabariigil veel peaminister ka on?

Üldiselt on läänemaailmas tavaks, et rasketel aegade võtab just valitsusjuht liidrirolli, teeb ettepanekuid ja juhib keerulisi otsustusprotsesse.

Eesti peaminister Andrus Ansip nõuab rahandusminister Padarilt lahendusi rasketele probleemidele, kuid pole omalt poolt ühtki mõistlikku lahendust välja pakkunud. Vähe sellest, peaminister käitub nagu kunde restoranis, kes nõuab kelnerilt lahendusi pakkuvat menüüd.

Olgu see Padar või mistahes teine minister mistahes teise üleriiklikult olulise probleemi puhul, on selge, et Andrus Ansipi soov on vastutus endalt ära veeretada, mitte probleeme lahendada. Seega ei ole Eesti probleem praegu mitte see, et rahandusminister Padar valitakse europarlamenti, vaid see, et meie peaministriametit peab mees, kes on alati valmis mistahes teemal telekaamerasse pikka loengut pidama, kuid ei suuda ise vastutada ühegi olulise otsuse eest.

4 comments:

Anonymous said...

Olgu selle Padariga kuidas on, aga et juhtiv sotsiaaldemokraat (Rumm) ironiseerib jalgrattasõidu üle - vaat see ongi Eesti sotsiaaldemokraatia tase. Ükskõik kes, aga mitte ükski sotsiaaldemokraat ei lubaks Läänes endale üleolevat märkust jalgrattatranspordi kohta. Taanis jm on sotsdemmidel spetsiaalset jalgrattaliikluse sekretärid ametis, kes ajavad parlamendis ja linnavolikogus rattaliikluse asja. Meie paksu tagumikuga härrassotsid muidugi ei tea sellest midagi, peesitavad oma autoistmel ja heidavad nalja, kui kedagi ratta seljas sõitmas näevad.

Anonymous said...

Olen sotsiaaltöötaja ja tean, mida räägin. Ärge sõimake siin midagi Andrus poissi. Kui Andrus sõidab rattaga, teeb ta oma tööd korralikult.

Anonymous said...

Praegusel hetkel pole sotsidepoolne ülbitsemine kohane. Rahandusministri vahetamine (ja sellega koos vajadusel ka sotside vahetamine valitsusest) pole kuidagi välistatud. Kui ikka hakkama ei saa ja teadlikult rahandusministri töö tegemise asemel astmelise tulumaksu plaaniga koalitsioonipartnerite nina all oma valimiskampaaniat tehes vehitakse, siis tulebki välja vahetada.

Kahjuks ei ole sotside reaalsustaju juba pikemat aega kiita. Kui sul on riigikogus 10 kohta, siis ei ole sa sugugi asendamatu. Nii et ülbitseda pole mõtet. Isegi Rummi blogis mitte.

Anonymous said...

Hea, et tegelik pale paljastus.

See on hea kirjutis mida edastada, ei erine muuses Keski blogidest enam.

Ja ... huvitav kas Rumm on asendusliige.... või miks ta pabistab?