1.4.09

Jüri Pihl tõstis sotsiaaldemokraatide toetust

Täna avaldatud Rahvusringhäälingu uuringu kohaselt tõusis toetus sotsiaaldemokraatidele üle väga pika aja suuremaks kui IRL-il, meid toetab 13% ning IRL-i 11% valijaist.

Sotsiaaldemokraatide toetuse tõusul on kaks põhjust. Kindlasti tõstis toetust sotsiaaldemokraatidele siseminister Jüri Pihli valimine erakonna esimeheks. Meie konkurendid haistsid ammu halba ning väitsid igal võimalikul juhul, et jõulise image'iga siseministri valimine esimeheks ehmatatab erakonnast eemale paljud senised sotsiaaldemokraatide valijad. Nagu näitavad sõltumatu uuringu tulemused, võtsid sotsiaaldemokraatide valijad Pihli uue juhina hästi vastu.

Loomulikult on erakonna esimehe vahetamine alati riskantne käik. Eesti lähiajaloost teame, et Andrus Ansip suurendas Reformierakonna uue esimehena partei toetust, aga Taavi Veskimägi kukutas omaaegse Res Publica reitungu peaaegu päris nulli. Sotsiaaldemokraatidel õnnestus kauaaegne erakonna esimees välja vahetada nii sujuvalt, et sellest tõusis meile kasu, mitte kahju.

Teine erakonna toetuse tõusu põhjus on jätkuvalt rahandusminister Ivari Padari hea töö. Hoolimata ränkrasketest aegadest on rahandusminister valitsuse üks kõige populaarsem ning usaldusväärsem minister. Teoreetiliselt peaks nii raske valitsusvastutuse kandmine rahandusministri ja tema erakonna toetust vähendama, kuid Padar on suutnud seda hoida ja isegi kasvatada. Ivari edu saladuseks on tema ausus valijatega suhtlemisel ning tegelemine tegelike, mitte näiliste probleemidega.

Tõsine murekell hakkab ERR-i uuringut lugedes kindlasti helisema IRL-i peakorteris. IRL lootis mitme viimasel kuul välja käidud PR-kampaaniaga oma reitingut suurendada, aga tulemus oli loodetule risti vastupidine. Kõige suurem IRL-i propagandakampaania oli viis minutit enne omavalitsuste valimisi välja käidud haldusreformi kava, mida oli võimatu üleöö teostada. Kogu haldusreformi abil etendatud show ainuke eesmärk oli näidata IRL-i progressi vedurina ja Reformierakonda progressi pidurina. Õnneks ei lasknud valijad end lollitada ning IRL-i soov show'd tehes Reformierakonnalt parempoolseid valijaid üle lüüa andis soovitule vastupidise tulemuse.

Loodetavasti parandab ERR-i küsitlustulemuste avaldamine valitsuse töövõimet, sest IRL peaks lõpuks aru saama, et valijad hindavad eriti rasketel aegadel mitte loosungite loopimist, vaid tegelikku tööd.

No comments: