15.4.09

Võitlus Riigikoguga maksab tallinlastele kuuekohalise summa

Kuigi Tallinna linna eelarve puudujääk üha kasvab, kulutab keskerakondlik linnavalitsus Riigikoguga sõdimisele summa, mis aasta lõpuks kasvab kindlasti kuuekohaliseks.

Eelmisel nädalal esindas Tallinna linnavalitsust Riigikogu põhiseaduskomisjonis kohaliku omavalitsuse volikogu valimise seaduse üle toimunud arutelul advokaat Jüri Raidla. (Volikogu esimehe Toomas Vitsuti panus pikka ja põhjalikku vaidlusse jäi väga kesiseks.) Eile kaitses Raidla keskerakondlikku linnavalitsust juba Riigikohtus.

Küsisin põhiseaduskomisjoni koosolekul Tallinna esindajatelt, kui kalliks Eesti ühe parima advokaadi palkamine võitluses Riigikogus vastu võetud seadustega neile läheb. Toona jäid volikogu esimees ja linnasekretär vastuse võlgu, seepärast saatsin linnasekretärile oma küsimuse uuesti kirjalikult.

Täna laekus Tallinna linnavalitsusest selline vastus: "Täname teabenõude esitamise eest.
2009. aastal on Tallinna linn tasunud kohaliku omavalitsuse õiguslikes küsimustes kasutatud õigusteenuse eest advokaadibüroole Raidla Lejins & Norcous 54 480,60 krooni. Lisaks sellele informeerime, et Tallinna linn on pärast arve tasumist kasutanud täiendavalt õigusabi kohaliku omavalitsuse korralduse õiguslikes küsimustes, kuid hetkel teenuse eest tasutud ei ole."

Vastuseks täpsustava küsimuse peale selle kohta, millise töö eest täpselt on Raidlale tasutud, sain vastuse: "Õigusteenus sisaldas kohaliku omavalitsuse volikogu valimise seaduse muutmise seaduse eelnõu õiguslike aluste analüüsi ja Riigikohtusse esitatud põhiseaduslikkuse järelevalve taotluse ettevalmistamisega seotud toiminguid."

Eelnevad vastused näitavad, et linnavalitsuse jaoks ei ole ükski hind võitluses Riigikoguga liiga kallis. Keskerakondlased ei usalda linnavalitsuse oma juriste kelle töö kasutamine ei maksaks linlastele midagi.

Kuna Tallinna linnavalitsuse õiguslikud vaidlused Riigikoguga (aga ka õiguskantsleriga) alles koguvad hoogu, siis on see kurb uudis Tallinna maksumaksjatele, aga hea uudis advokaadibüroole Raidla Lejins & Norcous. Tallinlastelt laekuvat raha kulub õigusabi peale aasta lõpuks kindlasti kuuekohalise summa jagu, teisalt on see summa raskel ajal magus leib advokaadibüroole.

No comments: