22.4.09

Kolm tarka sotsiaaldemokraatia õhtuülikoolis

Esmaspäeva õhtul kohtusid sotsiaaldemokraatia õhtuülikoolis kolm meest, keda tänane Postimees nimetab austavalt kolmeks targaks: Jaan Kaplinski, Rein Raud ja Mihhail Lotman.

Sotsiaaldemokraatia õhtuülikooli loengu- ja arutelusari algas mullu novembris väljapaistva briti sotsioloogi Anthony Giddensi loenguga. Selles sarjas oleme palunud tarkadel inimestel rääkida olulistel teemadel sõltumata sellest, kas nad on sotsiaaldemokraadid või sootuks poliitilise määratluseta. Ühtviisi menukas oli Marju Lauristini loeng sotsiaaldemokraatia rollist Ida-Euroopa üleminekuühiskondades, Jaan Männiku võrdlus Eesti ja Rootsi ühiskondade kohanemisvõimest majanduskriisiga ning Eiki Nestori-Jürgen Ligi arutelu majanduskriisi põhjustatud muutustest meie maksusüsteemis.

Esmaspäeval rääkisid muutustest meie maailmas - nii Eestis kui kogu planeedil - taas kolm mõtlejat, kelle maailmanägemine on väga erinev. Jaan Kaplinski on ilmavaatelt sotsiaaldemokraat, Mihhail Lotman paadunud parempoolne ning Rein Raud nii radikaalselt vasakpoolne, et tema seisukohast vaadates on kõik Eesti erakonnad parempoolsed:)

Lühikokkuvõtte sellest mõttevahetusest tegi tänuväärselt tänane Postimees, pealkirjastades selle nii: "Kolm tarka: inimene vajab töö ja tarbimise asemele uut ajatäidet". Täispikkuses salvestus mõttevahetusest on kuulatav aadressil http://www.noorsots.ee/sdeohtuyk.wav.

Eelreklaamina järgmisele õhtuülikoolile niipalju, et esmaspäeval viskas Mihhail Lotman nalja: mul on suur au esineda teie õhtuülikoolis pärast Jaan Kaplinskit ja enne Poul Nyrup Rasmusseni.
Nii see on, juba 15. mail kell 15.00 esineb sotsiaaldemokraatia õhtuülikoolis Tallinna Ülikooli ruumes endine Taani peaminister ja praegune Euroopa sotsiaaldemokraatide juht ettekandega Taani tööpoliitikast, mis on Euroopa turvalisim töövõtja jaoks ning paindlikuim tööandja jaoks. Sotsiaaldemokraat Rasmussen, kes selle süsteemi Taanis üles ehitas, kirjeldab seda nüüd Eestis, kus töötute arv kasvab nädalast nädalasse tuhandete inimeste võrra.

Tulge kuulama, saate targemaks!

No comments: