3.9.08

Tipp-poliitikute ühtse palgakorralduse poole

Täna sai tehtud väike sammuke tipp-poliitikute ja -ametnike ühtse palgakorralduse loomisel, finishisse tahab Riigikogu selle populaarse seadusega, mis seob palgad lahti keskmise palga kasvust, jõuda kindlasti veel sel aastal.

Riigikogu töökorralduse töörühm leppis täna põhimõtteliselt kokku, milline saab olema seaduseelnõu ning loodab selle võimalikult ruttu saadikurühmadele arutamiseks saata. Dokumendi koostamine võtab juristidel veel siiski nädala aega, sest ühte seadusesse ühendatakase paljudes erinevates seadustes olevad palgasüsteemid ja -lisad.

Eelnõus on mõned põhimõttelised valikukohad. Esimene neist on see, kas Riigikogu hakkab ise oma järgmisele koosseisule palka määrama või teeb seda sotsiaaldemokraatide ettepanekul ja Soome-Rootsi eeskujul sõltumatutest arvamusliidritest koosnev komisjon.

Teine valiku koht on see, kas ja kuidas ühtlustatakse Riigikogu liikmete senised tööga seotud kulud näiteks presidendi või ministrite töiste kuludega.

Lõpetan mõne anekdootliku seigaga, mida töörühmas on teiste riikide kogemustest õppides päris palju ette tulnud. Ajapikku on erinevate riikide parlamendid välja töötanud mitmeid huvitavaid soodustusi. Minu isiklikud lemmikud on Prantsusmaa, kus sõidusoodustused ühistranspordis kehtivad ka parlamendi liikme pereliikmetele ning eriti Sloveenia, kus parlamendi liige saab juubelihüvitist, kui ta on 10 aastat parlamendis töötanud. Töötab parlamendis 20 aastat, saab veel suuremat hüvitist.

Üldisem trend kogu Euroopa parlamentides on õnneks siiski meeldiv: palgasüsteem ja tööga seotud kulude hüvitamine muutub järjest läbipaistvamaks ning tegelike kulude põhiseks.

No comments: