8.9.08

Kes tõstab ravimite hinda?

Nagu juba halvaks tavaks saanud, tuleb taas valitsusliidu partneritega suhelda avalikkuse vahendusel. Seda põhjusel, et valitsusliidu töötubades räägitav jutt erineb pahatihti telekaamerate ees räägitust.

Ent lähtudes tänasest president Ilvese etteheitest poliitblogijatele teen seda rõhutatult moel, mis otsib lahendusi ega külva tigedust.

Tänasest päevast said sotsiaaldemokraadid ühe hea ja ühe halva uudise. Hea uudis oli see, et Reformierakond ütles avalikult lahti oma soovist tõsta käibemaksumäär seniselt 18 protsendilt 19 protsendini. Käibemaksu määra tõus (mille muuseas pani paika Eesti Panga president Siim Kallas juba 92. aastal eesti krooni käibele tuues!) suurendaks järsult riigi tulusid. Samas tähendaks see kõigi Eesti tarbijate karistamist ning lööks eriti valusalt vaesemate inimeste tasku pihta, kelle pere eelarves on suurem osakaal sellistel vältimatutel kuludel nagu eluaseme ja toidu eest tasumine.

Samuti suurendaks käibemaksu määra tõstmine järsult inflatsioonimäära ning võtaks suure tõenäosusega Eestilt võimaluse minna eurole üle ja suurendada seeläbi meie majanduslikku turvalisust juba 2011. aastal. Ometi rääkisid Reformierakonna esindajad üldisest käibemaksumäära tõstmisest veel eelmisel valitsuse kabinetiistungil tõsimeeli.

Halb uudis oli see, et Reformierakond nõudis täna Keit Pentuse isikus sotsiaaldemokraatidelt käibemaksuerisuste kaotamist. See Reformierakonna soov on juba välja vihastanud paljude väiksemate huvirühmade esindajad, kes seni naudivad erandkorras 18% suuruse käibemaksumäära asemel 5% maksumäära. Häälekalt on selle soovi vastu astunud näiteks raamatute ja ajalehtede kirjastajad.

Ent rahaliselt kõige suurem tulu riigieelarvele tõuseb ravimite käibemaksu tõstmisest ja nüüd soovib Reformierakond sellegi kogu Euroopas üldlevinud erisuse kaotamist. Ravimite ostmine on enamuse inimeste jaoks vältimatu vajadus, sest keegi ei osta ravimeid ju naabrite ees poosetamiseks või hetkeemotsiooni ajel.

Eriti suured ravimite tarvitajad on mõistetavalt pensionärid ja puudega inimesed, kelle sissetulekud on samas kõige väiksemad. Seega karistaks riik ravimite käibemaksu määra tõstes neid inimesi, kes on niigi kõige haavatavamad. Loomulikult ei ole sotsiaaldemokraadid seetõttu nõus ravimitele 18% käibemaksu kehtestamisega.

Riigi tulude suurendamine käibemaksu arvelt on vale ka sel põhjusel, et nii suureneb veelgi riigi tulude sõltuvus elanike tarbimisest. Tänavu on riigieelarve miinuses ja omavalitsuste eelarve plussis, sest riigi tulud sõltuvad kõige rohkem käibemaksust, aga omavalitsuste tulud tulumaksu laekumisest. Seega suurendaks tulumaksu määra vähendamine ja käibemaksu määra tõstmine veelgi riigi tulubaasi sõltuvust tarbimisest ning muudaks seda veel ebastabiilsemaks.

Meenutan, et rahandusminister ja sotsiaaldemokraatide esimees Ivari Padar esitas pärast viimast rahandusministeeriumi majandusprognoosi valitsusele sellise eelarvekava, mis on tasakaalus. (Kahjuks unustasid selle tõsiasja täna ära paar kolleegi Reformierakonnast, kes süüdistasid sotsiaaldemokraate soovis teha puudujäägiga eelarve.) Paraku ei nõustunud reformierakondlased mitme Padari pakutud täiendava tuluallikaga ning asunud otsima uusi. Kahjuks mitte eriti õnnestunult, nagu näitab nende soov tõsta kõigi kaupade käibemaksumäära või tõsta vähemalt ravimite käibemaksumäära.

Olen kindel, et sotsiaaldemokraatidel õnnestub partnereid Reformierakonnast veenda selles, et ravimite käibemaksumäära tõstmine 18 protsendini on vale otsus.

President Toomas Hendrik Ilves ütles täna Riigikogus: "Eesti riiki ei saa ehitada ja selle julgeolekut tagada põhimõttel, et parematel aegadel kulutame ja halvematel säästame." Kuigi riigipea rääkis sellest julgeoleku tagamise kontekstis, kehtib see ka Eesti elanike sotsiaalse turvalisuse tagamise puhul.

Kui sotsiaaldemokraatidel on valida, kas teha 2009. aasta riigieelarve tasakaalus selle arvelt, et karistada pensionäre ja puudega inimesi ravimite hinnatõusuga või lasta riigieelarve väikesesse miinusesse, siis pooldame kindlasti viimast võimalust. Kui nüüd Reformierakonnal on valida, kas loobuda lisaks tulumaksu alandamisele veel ka oma teisest suurest valimislubadusest ehk tasakaalus riigieelarvest, siis minu palve partneritele on teha tasakaalus eelarve, kuid seda mitte pensionäride ja puudega inimeste arvelt ravimite hinda tõstes, vaid kasutades selleks rahandusministeeriumi igati mõistlikke ettepanekuid täiendavate tuluallikate leidmiseks.

No comments: