3.3.07

Uue valitsuse otsustavad sotsiaaldemokraadid ja IRL

On selge, et enim hääli koguvad valimistel Reformierakond ja Keskerakond, kuid juba praegu on selge, et kahe peale nad valitsust moodustada ei suuda. Seega on võtmetegijad uue valitsuse moodustamisel ilmselt kolmanda-neljandana lõpetavad IRL ja sotsiaaldemokraadid.

Miks mitte Rahvaliit ja Rohelised?

Rahvaliitu soovib kindlasti koalitsioonipartnerina vältida Reformierakond, sest Reiljani-tüüpi tegelased ja tegevus käib oravate põhivalijatele kõvasti närvidele. Veel tugevam huvi on Rahvaliidu opositsiooni jätmiseks Keskerakonnal, sest kui Reiljan on opositsioonis ja Keskerakond valitsuses, siis loodab Keskerakond üles osta pooled praegused Rahvaliidu vallavanemad ning nende abiga muutuda viimaks kõige populaarsemaks erakonnaks maapiirkondades.

Rohelised on sümpaatne poliitikaga, aga väga ebakindel koalitsioonipartner. Res Publica kogemus näitas, et palju kogenum, tugevama organisatsiooniga ja mitmekülgsema programmiga partei suutis valitsusvastutust kanda ainult ühe aasta. Alles pampersites roheliste valitsusse võtmine tähendaks ülejäänud erakondadele pidevat lapsehoidmist - pidevat ootamist selle järel, millal ometi suudavad rohelised oma otsuse kujundada. Neid otsuseid on kujundada raske, sest peale keskkonnapoliitika pole rohelistel tegijaid ega ideid üheski teises valdkonnas, aga valitsusparteina on vaja võtta igal neljapäeval seisukoht paarikümnes olulises küsimuses.

Seega tekib olukord, kus esimese kahena lõpetanud Reformierakond ja Keskerakond otsivad eelkõige koostööd IRLi ja sotsiaaldemokraatidega. Sõltumata seejuures sellest, kumb valimised võidab. President Ilves võib küll teha ettepaneku valitsuse moodustamiseks võitnud erakonnale (nagu seda tegi president Rüütel 2003. aastal Savisaarele), aga kui enamushääled Riigikogus on teiseks tulnud erakonnal (nagu 2003. aastal RPl), siis teeb lõpuks koalitsiooni ikka tema.

Nii sõltub alates esmaspäevast eelkõige sotsiaaldemokraatidest ja IRList, kas võimule tuleb see koalitsioon, mis aitas võimule president Ilvese, või saab Edgar Savisaarest lõpuks ka taasiseseisvunud Eestis peaminister.

Mida rohkem valijaid sotsiaaldemokraate ja IRLi homme toetab, seda tugevamini suudavad need kaks erakonda järgmise koalitsiooni moodustamist mõjutada.

3 comments:

Toivo Ellakvere said...

Ei taha küll ära sõnuda, aga eeldusel et sotsid saavad üldse üle valimiskünnise.

Anonymous said...

Eksisid, sõbrake. Nagu näed, saavad nad väga hästi ilma teieta hakkama. Nii et võtke see teadmiseks ja käituge targalt. (BTW - see on valija hääleke põõsast - meie pere valis sind)

Hannes Rumm said...

Toivo, aeg näitas, et mul oli õigus ja valetasid Emori gallupid, millest pealegi täiesti süüdimatult ekslikke järeldusi tehti.
Anonymusele - tänan toetuse eest! Reform saaks meieta hakkama, kuid nad ei julge praegu solvata neid valijaid, kes neile valimisvõidu tagasid. Tagasid sellega, et hääletasid Reformi, kuna pidasid neid tugevaimaks vastukaaluks Keskerakonnale.