26.3.07

Laar ja Laika

Endine peaminister Tiit Vähi tegi täna üllatava avalduse: „Andrus Ansip ei saa võtta oma põhioponenti Mart Laari välisministriks ja võibolla ei saa teda üldse mitte valitsusse võtta.”

Ainulaadne oli avaldus põhjusel, millele EPLi ajakirjanik tsitaati lõpetades igati õigustatult osutas: "...ütles Vähi, kes on seni aastaid vältinud poliitikasse sekkumist".

Vähi avalduse põhjus ei ole see, et ta on Laariga "vana sõber". Kuulus oli ekspeaminister Tiit Vähi õel nali aastast 1993, mil tema mantlipärijana tegutses Laar: peaminister Laar on nagu esimene kosmosekoer Laika vene Spuntiku pardal, niikui juhtimispulti käppima hakkab, saab kohe siraka vastu käppa, et juhm loom rohkem oma nina juhtimissüsteemi ei topiks. Kuigi Vähi on emotsionaalselt ikka Laari "vana sõber" ei hakanuks ta väga ratsionaalse inimesena vana vaenu meedias erandlikult välja elama. Selleks pidi olema ratsionaalne põhjus.

Vähi avalduse põhjus on kindlasti soov hoida Vene-Eesti suhteid enamgi-vähemgi talutaval tasemel. Ärimees Vähi hoolib nende suhete hetkeseisust väga, sest on omal nahal, õigemini omal rahakotil tunda saanud, et viletsad suhted on juba praegu takistanud talle kuuluva Sillamäe sadama arengut. Nagu Vähi ise on avameelselt ajakirjanduses tunnistanud.

Paraku keeras Eesti-Vene suhted mullu nässu just Reformierakonna soov lüüa Isamaaliidult pronkssõduriga sõdides üle rahvuslikke valijaid. Ilmselt kardab Vähi, et kui taltsa Paeti asemele astub vana isamaaline kaikamees Laar, siis alustab Eesti Venemaaga veel ägedamat sõnasõda kui senine valitsus. See kartus on alusetu kahel põhjusel. Esiteks on Laar küll Venemaal suurem vaenlase kuju kui Ansip, aga pronkssõduri on oma valijatele lubanud minema vedada nii üks kui teine. Teiseks käituvad poliitikud pärast valimisi nii plahvatusohtlikel teemadel kui pronkssõdur palju alalhoidlikumalt kui hääli püüdes.

Jääb veel üks võimalus seletada Vähi avaldust: nii nagu Vene transiidioligarhid peavad näitama Kremlile oma lojaalsust, peab seda äri huvides tegema ka Vähi. Ja targu ei ründa Vähi peaminister Ansipit, vaid vastast, kes on Venemaal piisavalt tuntud selleks, et tema ründamist märgataks, aga kodumaal mitte nii võimukas, et tema kottimine kurjalt kätte maksaks.

5 comments:

Anonymous said...

no kuidas vähi ei sekku aastaid poliitikasse? Alles novembri lõpus teatas ta, et toetab savisaart

Y galerii said...

Muideks, pean õnnitlema SDE-d: neil õnnestus RE-d nii kindlalt oma lojaalsuses veenda, et nood viskasid puhtalt SDE survestamiseks laua taha võetud rohelised nagu naksti välja. Tubli, "tasakaalustage" nii edasi (ka teie endi sõnul) paduparempoolset koalitsiooni -- põhimõtteliselt SDe ongi selle koalitsiooni tugisammas!

Y galerii said...

Ehhee, veelgi õnnitlusi: Postimees on meie Hannese lausa tulevaseks siseministriks kuulutanud! Vau! Wow!!!

arvamusliiderdaja said...

no ma sügavalt kahtlen, kas mingi vene transaärikas hakkab sillamäe asemel mingit muud sadamat valima, sest talle ei meeldi, mis meie sisepoliitikas toimub. ettekäändeid võib igaüks välja mõelda eksole.

Hannes Rumm said...

Arvamusliiderdajale - kui veidi netis otsida, siis leiad viiteid sellele, kuidas suur vene transiidioligarh ähvardas Krimmis teisaldada Tammsaare mälestuskivi vastuseks pronkssõduri teisaldamisele. Nad tõesti peavad Kremlilt Eesti sadamate kasutamiseks dobroo saama. Nt Läti transiidi kunn Lembergs keeldus venelastele oma sadamas osalust müümast ning teda karistati sellega, et Kreml suunas Ventspilsist nafta mööda, kuigi konkreetsed Vene transiidiärikad sellega rahaliselt kaotasid.