8.3.07

3 x eksimine on inimlik

Sedapuhku mõned hajamõtted eksimisest. Eesti tuntuim poliittehnoloog Rain Rosimannus osales riigikantselei töötajate traditsioonilises ennustusvõistluses, kus püüti ette aimata Riigikogu valimiste tulemust. Vastu ootusi jäi Rain selles võistluses alles neljandaks, sest pani kõige rohkem mööda sotsiaaldemokraatide valimistulemusega.

Rosimannusele sai saatuslikuks sotsiaaldemokraatide alahindamine ehk arvamus, et SDE jääb üldse Riigikogu valimiskünniste taha. Võibolla just seetõttu üllatas Reformierakonda, et sotsiaaldemokraadid alustasid sel nädalal sisulisi kõnelusi ühinemiseks valitsusega ega loobunud oma põhiseisukohtadest sama mängleva kergusega nagu rohelised. Kas Rosimannus ja reformikad alahindavad meid jälle?

Eksisid need inimesed, kes arvasid, et Edgar Savisaar ei oska enam kaotada. Keskerakonna esimees suutis esimest korda alates 1992. aastast säilitada valimiskaotuse järel külma närvi. Ta tunnistas ka täna valitsuse pressikonverentsil paratamatust: Edgar Savisaarest ei saa ka viiendal katsel taasiseseisvunud Eesti Vabariigis ikka peaministrit. See on hämmastav tulemus mehe puhul, kes on juhtinud Keskerakonda alates 92. aastast viitel valimistel, võitnud neist kaks ning lõpetanud viimased valimised teise koha, kuid kõigi aegade suurima häälte arvuga. Mullune häving presidendivalimistel, nüüd parlamendivalimistel... Aga Savisaart lohutab teadmine, ikka leidub ajakirjanikke, kes taastoodavad müüti temast kui Eesti poliitika kõige osavamast strateegist:)

Eilne Keskerakonna häälekandja Vesti Dnja tutvustas oma lugejatele Toomas Vitsutit kui Narva ketrusvabriku Kreenholm ametiühingukomitee juhti. Tänasel Tallinna linnavolikogu koosolekul selgus siiski, et Keskerakond ei karistanud Vitsutit viletsa valimistulemuse pärast tootvale tööle saatmisega, eksis hoopis parteileht.

7 comments:

Parasiil said...

mhh... mis valu on küll norida oma konkurentide kallal? "Sina eksisid siin, tema seal" Kas see annab mingit lisamotivatsiooni vms??? Mhh.. mina küll tööl kahjurõõmu teiste üle ei suuda tunda.

vallikas said...

mitte just kõige tähelepanuväärsem postitus Hanneselt sai viite Ekspress online'i päeva tähtsamate uudiste kokkuvõttes: http://www.ekspress.ee/viewdoc/0BF162ED55F7430FC2257299001E2314

Aga külastatavus peaks tõusma :-)

vallikas said...

vabandan, linki ei osanud panna õigesti

Hannes Rumm said...

Parasiil, ehk reageerid liiga valuliselt? Ise arvasin oma postitusega pakkuvat lugejaile lisainfot, mida ma ajakirjanduses pole märganud.
Oled Sa kusagil märganud mõnd valimisjärgset analüüsi selle kohta, kuidas Eesti kõige populaarsema erakonna esimees Edgar Savisaar on suutnud kolm korda järjest valimisvõidu maha mängida? Küll näed, et juba 3-4 kuu pärast, kuidas eriti lühikese mäluga ajakirjanikud pasundavad sellest, milline geniaalne strateeg on Savisaar ja kindlustavad seega tema populaarsust valijate hulgas.

Parasiil said...

võibolla valuliselt küll, arusaadavalt on poliitiline närv veel haavas lipendamas...
mis puudutab Savisaart kui strateegi jne... siis ega ma pole selle härra suust kunagi ühtegi argumenteeritud mõtet kuulnud. ilmselt tema populismist ja ülbusest pakatav aura ei lasegi enam midagi läbi märgata.

Y galerii said...

Rummi jutust jääb mulje, nagu oleks SDE saanud kõvema tulemuse kui KE. Normaalne oleks, kui SDE taoline pealtnäha selgepiiriline partei saaks peaaegu et häguse ideoloogiaga keskparteiga sarnase tulemuse. Umbes nagu Soomes seis on. "Vasakpoolne" SDE ei suuda isegi peale aastaid mugavas opositsioonis istumist saada rohkem kui kolmandiku ühe väga parempoolse erkonna tulemusest. Ütleks nii, et vasakpoolne tiib on Eestis väga sitas seisus. Meil on üks kerge vasakkaldega keskpartei (KE), kerge vasakkaldega põllupartei (RL) ja hädine SDE, kelle ülesanne on seni olnud sörkida paremparteide sabas (tavaliselt ütlen hulleminu aga praegu ei hakka suurt tüli norima).

Mis Savisaarde puutub, siis tõenäoliselt palvetavad paljude parteide strateegid, et Savisaar elu ja tervise juures püsiks. Savisaar on kullaauk poliitilistes võitlustes, millega annab seletada mida iganes.

Anonymous said...

Thanks for writing this.