2.3.07

Sotsiaaldemokraadid võitsid kõik teledebatid

Eesti Televisioonis toimus valimiste eel neli teledebatti erinevatel teemadel, välispoliitikast alustades ja haridusega lõpetades. Ühine oli aga kõigi debattide lõpptulemus: Postimehe ajakirjanike sõltumatul hinnangul võitsid kõik debatid sotsiaaldemokraadid (Eiki Nestor vist küll jagas esikohta).

See edu ei ole juhuslik. See edu näitab, et sotsiaaldemokraatidel on kõigil teemadel head liidrid ja meil on hea usaldusväärne programm. Me ei ole ühe teema või ühe suure staari erakond.

Võidukad teledebatid ongi parim vastus küsimusele, miks valida ülehomme sotsiaaldemokraat, aga lisan nende lugejate jaoks, kes on minult varem küsinud, miks just sotsiaaldemokraate valida, veel kolm põhjust.

Esiteks oleme sotsiaalne erakond, meie trumbid on alati olnud haridus, tervishoid ja teised "pehmed" teemad. Samas oleme selgelt vastu parempoolsete parteide soovile alandada üksikisiku tulumaksu määra, sest iga protsendipunkti võrra väiksem tulumaksumäär maksab 550-600 miljonit krooni aastas. Seda raha on Eesti riigil vaja, et investeerida tervishoidu, haridusse ja sisejulgeolekusse. Head ravi, häid koolitunde ja tublit politseinikut ei saa ükski inimene osta isegi mitte nende mõnesaja krooni eest, mida madalam tulumaks talle taskusse jätab.

Teiseks oleme demokraatlik ja aus erakond. Tõestasime seda viimati mullustel presidendivalimistel. Eks tõestab seda asjaolugi, et kõigi viimaste valimiste eel on massiliselt hääli ostetud või muul moel valimiskampaanias sulitsetud. Ja mitte kordagi pole seda teinud sotsiaaldemokraat.

Olemegi ses mõttes ainulaadne erakond, et Eestis on veel mõned demokraatlikud erakonnad ja mõned vasakpoolsed erakonnad, aga ainult meie ühendame mõlemad neist omadustest.

Kolmandaks oleme kogenud erakond. See tähendab, et meie valijad ei pea aasta-kahe pärast sama moodi ahastama "keda ma küll võimule aitasin!?" nagu seda vaid paar aastat tagasi tegid kümned tuhanded Res Publica valijad.

Minu käest on blogis küsitud, mida ma oma nimel valijatele luban? Ma ise ei anna valijatele uhkeid, kuid uskumatuid lubadusi stiilis "mina parandan Raplamaa teed" või "mina panen Tartu rongi kiiremini käima". Ma ei valeta ega blufi. Luban täita erakonna programmi nii täielikult kui võimalik. Sest kuigi valijad tavaliselt programme läbi lugeda ei viitsi, sõltub just nendest, mitte seksikatest loosungitest see, mis elu läheb järgmisel neljal aastal paremaks või halvemaks.

2 comments:

Kajar said...

Noh, faktitäpsuse huvides Nestor mitte "vist jagas esikohta", vaid jäi kahe punktiga Veskimägi järel teiseks. Mis majandusteemal on sotside kohta ka kõva tulemus.

Ja tänud, et tulumaksuvähendamise hind ei ole enam "miljardid".

Aga jah, debattides olid sotsiaaldemokraatide esindajad, eriti Mikser ja Kreitzberg, tõesti pädevad ja veenvad. Põhjalik programm (mis majandusministeeriumi hinnangul ei olegi palju kallim kui konkurentidel (: ) on kindlasti üks põhjus, lisaks on ka opositsiooni vana hea "aga miks te siis ei ole asju korda ajanud?" argument.

Nii et kui sotsid saaksid parlamendis absoluutse enamuse, oleks see valitsus suurepärane. Aga ma kardan, et nii hästi teil ei lähe ja siis on raske näha, kellega valitsusse minnakse, sest paremparteidega vastandute ideoloogilistel ja "vasak" parteidega, ma saan aru "vaheta valitsust" alustel.

See kõik on muidugi laskmata karu naha jagamine Aga kui debattides hästi esinemine ka valimistulemust positiivselt mõjutaks, on see sümpaatne küll.

Anonymous said...

Suur pettumus, et Mihkel Pärnoja enam valida ei saa? :( Pean vist vaatama kedagi Keskerakonast nemad vähemalt raudtee ja elektrijaamadega ei jokita...