5.3.07

1. Reform, 2.-3. Sotsiaaldemokraadid ja IRL

Nagu näitas peaminister Andrus Ansipi ja kaitseminister Jürgen Ligi saabumine sotsiaaldemokraatide valimispeole Lost Continendis kohe pärast lõplike valimistulemuste selgumist, saavutasid sotsiaaldemokraadid neil valimistel väärtusliku koha autasustamispoodiumil.

Väikse hilinemisega järgnesid peaministrile Rein Lang, Keit Pentus ja reformikate aju Rain Rosimannus ning juttu jätkus sotsiaaldemokraatidega päris pikalt. Juba valimisööl toimus seega võimalik eel-eel-kompamine ühise valitsusliidu loomiseks kunagise kolmikliidu malli järgi. Homme ootab Ansip sotsiaaldemokraate Stenbocki majja eel-kompamisele.

Nende valimiste võitja on kindlasti Reformierakond, kuid arvestades asjaolusid ületasid ennast nii IRL kui sotsiaaldemokraadid. Napilt jäi ellu Rahvaliit, mis hoolimata aastatepikkusest tööst hävis täielikult nii Tallinnas kui Tartus. Roheliste juhi Marek Strandbergi kehakeel reetis valimisteööl Lost Continendis samuti selgelt, et ta oli end mõelnud juba suure fraktsiooni juhiks Riigikogus, kellele tühised 6 kohta oli pettumus. Ja tsiteerides Rein Kilki: Edgar Savisaarel on haruldame omadus mängida endale kätte võiduseis ja siis see ise ära lörtsida. Nägime seda alles presidendivalimistel, nüüd siis jälle.

Sotsiaaldemokraatide valimistulemust mõjutasid negatiivselt mitu asjaolu. Esiteks oli Toomas Hendrik Ilvese võit presidendivalimistel kaotus erakonnale - kaotasime kandidaadi, kes oleks Riigikogu valimistel häälte arvu poolest vabalt võistelnud Andrus Ansipi ja Edgar Savisaarega. Mis veel hullem, Ilvese võiduga kadus tugev väärtustepõhine konflikt, mille tekitasid presidendivalimistel Reiljan-Savisaar. Tänu sellele, et Kadriorgu läks parim presidendikandidaat, muutus valimiskampaania raha ja mitte väärtuste keskseks. Kuna Eesti riigil on aga raha rohkem kui eales varem, võitsid rahast rääkides enim Reformierakond ja Keskerakond.

Teiseks võtsid Rohelised vanadest parlamendiparteidest enim hääli ära just sotsiaaldemokraatidelt. Nende kuuest kohast kaks kuulusid vasakpoolsetele intellektuaalidele, kes varem on eelistanud meid. (Ja loodetavasti teevad seda taas järgmistel valimistel.)

Kolmandaks rikkusid meie tulemust süüdimatud Emori küsitlused ja analüüsid, kus sotsiaaldemokraatidele ennustati tegelikust palju väiksemat toetust. Kasutan Emori puhul sõna süüdimatu põhjusel, et mõõtes sotsiaaldemokraatide toetuseks 8% pakkusid nad selle pealt meie kohtade arvuks parlamendis 5. Mis on valimisseaduse järgi täiesti võimatu! Just viletsate gallupite tõttu toetasid mõned meie valijad seekord IRLi või Reformi, et tagada võimalikult tugev vastukaal Keskerakonnale.

Aga oli mis oli, nii nagu ma 3. märtsil siin blogis ennustasin, ongi IRList ja sotsiaaldemokraatidest saamas kaalukeel uue valitsuse moodustamisel. Muidugi on Reformierakonnal võimalus teha ka valitsusliit Keskerakonnaga, kuid see oleks näkkusülitamine kümnetele tuhandetele valijatele, kes toetasid Reformirakonda just põhjusel, et Ansip ja Co hoiavad ära Keskerakonna võimuletuleku.

Ise olen siiralt tänulik toetuse eest oma 1504 valijale. Suur aitäh teile! Nii suur number üllatas, sest minu isikliku reklaami peale kulus umbes 25 000 krooni ehk kindlasti vähemalt sada korda vähem kui Edgar Savisaare isikureklaamile. Mul polnud valimiste eel ligilähedaseltki samasuurt eneseeksponeerimise võimalust meedias nagu näiteks samas piirkonnas 1656 häält kogunud kaitseminister Jürgen Ligil.

Lõpetuseks luban, et see blogi ei kuulu kindlasti nende hulka, mis tekkisid valimiste eel ja olid mõeldud ühekordseks kasutamiseks. Ja tänan Parasiili, kes oma blogis minu blogile kena komplimendi tegi!

Lugemise-kirjutamiseni!

7 comments:

Anonymous said...

pean siit kaugelt tunnistama, et on ikka teistmoodi küll valmimistesse suhtuda. meil on juba teispäev, aga siiani pole selget ülevaadet, kes ja kuipalju hääli sai ning millised on valmise üldtulemused..

'eel-eelkompamised' on hea määratlus, aga tahaks natuke globaalsemat vaadet ja tunnet, et kodu-Eesti areng ei kaldu vasakule, paremale, ette ega taha, vaid püsib sirge.

juba ärimees Oleg Gross ütles sügaval nõukaajal, et põhiline on kehahoiak.

olge tublid ja andke välismaailmale ikka signaale, et mis edasi. Teie blogi siin on selleks hea koht, ühinen täiesti Tiidu arvamusega.

Anonymous said...

p.s. väike ülevaade ka, mis valimistest meie pressi jõudis:
http://parisomakodu.blogspot.com/2007/03/eesti-parlamendivalimised-hiina-meedias.html

Anonymous said...

mis sa halad. strandbergi kehakeelest, muide: lootis oma lähemad kambajõmmid riigikokku vedada, aga valituks said hoopis pärisrohelised. see ei ole nali.

Hannes Rumm said...

Hiinamaale: loe palun www.vvk.ee, seal on kõik numbrid üleval. Eks valitsuse moodustamise seisukohalt on alati palju infomüra ning selgus saabub aegamisi.

Unknown said...

Herr Rumm, miks nii palju viha ja hala teie tekstis? Et Ilves on sotside president, et mitut liiki kallutatud jõud on sotside hääli ära kiskunud, lisaks totter eneseupitus võrdluses Jürgen Ligiga.

SDE on paraja ja jõukohase tulemuse teinud, nüüd tuleb vingumise asemel tööle hakata.

Y galerii said...

Nagu Anspip ennustas parteijuhtide telefoorumil: jutud paksust riigist ja astmelisest tulumaksust (jm. vasakpoolne retoorika) unustatakse kohe, kui tulevad koalitsiooniläbirääkimised. Ja ma olen 100% kindel, et SDE just seda teeb.

AR said...

Sellest mida tavalised inimesed valitsuse moodustamisest mõtlevad, saab lugeda siit:

Uue Valitsuse Koosseis