20.3.07

Anekdoodivestjate lemmikud: Savisaar, Rüütel, Parts

Täiesti tõsise teadusliku uurimistööga on kindlaks tehtud, et kõige rohkem räägitakse Eestis poliitilisi anekdoote Edgar Savisaarest, Arnold Rüütlist ja Juhan Partsist.

Õigemini tehti seda aastatel 2000-2006 Delfi rubriigis Naljaleht, mis avaldab lugejate saadetud nalju. Küllap on tänaseks päevaks Ilves ja Ansip sellele suurele kolmikule jõudsalt järgi võtnud.

Ajakirjas Keel ja Kirjandus (1/2007) ilmunud Liisi Laineste artiklist selgub põhjaliku uurimistöö ja analüüsi tulemusena, et erinevalt muudest anekdoodi tüüpidest on poliitilisi anekdoote pidevalt juurde tekkinud või Eesti oludesse mugandatud. Samas on nõuka ajaga võrreldes palju vähem riigi-teemalisi nalju ning ruulivad isikuteemalised anekdoodid. Anekdootide kangelased vahelduvad seejuures vastavalt sellele, kes poliitikutest parajasti kõige aktiivsemalt pildis püsib.

Igast uudisest võib tekkida anekdoot (see on ka mujal maailmas nii, ka kõige traagilisemate suursündmuste puhul nagu kaksiktornide ründamine, printsess Diana surm vms). Üks parimaid näiteid Laineste uurimuses on lugu sellest, kuidas peaminister Juhan Parts sõitis pärast Lihula ausamba mahavõtmist sinnakanti kohalikega lepitust otsima.

Aga vallavalitsuse saal on pooltühi ja publik koosneb ainult naistest. "Kus siis kõik mehed on?" imestab Parts. Talle vastatakse: "Julgestuspolitseil kästi neid, kes munadega tulid, saali mitte lasta."

Soovitan Keelt ja Kirjandust lugeda kõigil neil, keda lisaks Eesti huumori lähiajaloole huvitab lühiülevaade poliitilistest anekdootidest laiemalt. Sain sellest loost muuseas teada, miks nõuka ajal räägiti nii palju anekdoote tšuktšidest. Need anekdoodid tekkisid pärast 1972. aastal ilmunud inglise keele õpikut vene üliõpilastele, milles autorid vastandasid ameerika eskimote haletsusväärset ja nõukogude tšuktšide hiilgavat elu:)

3 comments:

Y galerii said...

Kuule Hannes Rumm, praegu on sotsidel ehk ka millelegi muule mõelda, kui anekdootidele. Või on SDE koalitsioonikatel juba nii kõrvale lükatud, et jääb üle vaid kibedat nalja heita? Üldistest tulemustest jääb küll selline mulje.

Hannes Rumm said...

y galerii - kes teeb, see jõuab. Soovitan ka Sul rohkem lugeda korralikke ajakirju ja raamatuid, sellest tõuseb palju rohkem tulu kui kibestunud kommimisest.

Y galerii said...

Kibestunud? Nojah, arvestades, et olen ise vasakpoolne ja pean vaatama, kuidas Eesti poliitika vasakpoolne tiib on jätkuvalt paras naljanumber, siis on kibestumiseks tõesti põhjust küllaga.