15.10.07

Paha või hea palgatõus?

Seni on Eesti ajakirjanduses ruulinud seisukoht, mille kohaselt avaliku sektori palgatõus on paha. Väga selgelt ütles sellise seisukoha hiljuti välja Tööandjate Keskliit:

Tööandjate Keskliidu liikmeid teeb ärevaks Riigikogule esitatud riigieelarve eelnõu, milles näidatud riigiametnike mõneti peaaegu kolmandikuni küündiv palgatõus, seab erasektori töötajad ilmselgelt ebavõrdsesse olukorda."

Demagoogiliselt tugines Tööandjate Keskliit seejuures oma pressiteates ühe ajalehe lapsikule artiklile, kus ekslikult peeti mõne ministeeriumi palgakulude kasvu pööraseks palgatõusuks ega saadud aru, et tegemist on (ajutise) uute töökohtade loomisega kas euroraha juhtimiseks või näiteks Harjumaa suurvanglate kolimiseks Ida-Virumaale.

Sama demagoogiliselt vaikis ETKL pressiteates sellest, et põhiliselt kulub riigi raha järgmisel aastal mitte ametnike, vaid õpetajate, lasteaednike, tuletõrjujate ja politseinike palga tõstmiseks. Veidi otsesemalt ütles meie ettevõtjate üks kahest kõige mõjukamast katusorganisatsioonist välja tõsiasja, et avaliku sektori palgatõus tugevdab konkurentsi tööjõuturul ning käib just seetõttu ettevõtjatele närvidele.

Sel taustal oli tervendav lugeda tänast Eesti Päevalehte, kus pankr ja ettevõtja Indrek Neivelt näitas majandusarengu loogikat hoopis vastupidises valguses:

"Ka paljude kritiseeritud avaliku sektori palgatõususus ei ole midagi halba. Pigem vastupidi. On ju näiteks õpetajad, politseinikud ja paljud teised olnud pikka aega alamakstud. Avalik sektor peabki olema korralikult makstud. Ka sellega annab valitsus selge sõnumi ettevõtjatele: tegelege efektiivsuse tõstmisega ja makske töötajatele rohkem palka. Aeg, mil kõrgharidusega spetsialisti sai endale palgata kolmesaja-neljasaja euro eest kuus, on möödas. Nii lihtne enam ettevõtjate elu ei ole. Niisiis kiirendab valitsus avaliku sektori palgatõusuga jällegi möödapääsmatuid muutusi."

Loodetavasti aitab Indrek Neivelt artikkel murda käibetõde selle kohta, et mistahes palgatõus avalikus sektoris on paha ja majandusele kahjulik. On ju selge, et Eesti ettevõtete konkurentsivõime on pikas perspektiivis niru niikuinii, kui see põhineb väiksepalgaliste politseinike, õpetajate või riigiametnike ülesostmisele. Sel lihtsalt põhjusel, et avaliku sektori arvelt elamine aitab ettevõtjatel edasi lükata vajalikke struktuurimuudatusi ning nõrgestab samal ajal pidevalt meie haridussüsteemi ja sisejulgeolekut. Aga hea hariduseta või turvalise ettevõtluskeskkonnata pole Eestil ju ka võimalik edukas olla.

1 comment:

Anonymous said...

Olen ise riigi raha eest tööd tegemas ja just palju räägitud sisejulgeoleku sektoris.

Nutuseim seniste palgatõusude juures on see, et ükski ei ole tuntavalt palku tõstnud (üle 3-400 kr).

Palka sai meie sektoris juurde vaid sellega, et kirjutasid lahkumisavalduse, olid 3-4 kuud kodus ja siis viisid avalduse samasse või kõrvalosakonda nõudega saada ca tuhat suuremat palka (mispeale kombineeriti sulle mingi müstiline kvalifikatsioonitõus või muu kordaja otsa). Ja kõige selle neelas kas peadirektor või see kes parajasti juhtiv oli vaikselt alla.

Kui tõus ära toimub ja blogipidaja huvi üles näitab võin ausalt oma palgakasvu üles tähendada ja seda ka teistega jagada :)