24.10.07

Jälle lõhe Keskerakonnas

Tänasel 2008. aasta riigieelarve arutelul selgus, et üle mitme-setme aasta on taas tekkinud tõsine lõhe Keskerakonnas.

Üks osa keskerakondlasi pahandas selle pärast, et valitsus on riigieelarve koostanud liiga uljalt ning aeglustuva majanduskasvu tingimustes võib järgmisel aastal tekkida riigieelarve puudujääk. (Kuigi 2008. aasta riigieelarve ülejääk on Eesti kõigi aegade suurim ning kannatab välja majanduse aeglustumise ka ligi 3% SKT-st). Teine osa keskerakondlasi tümitas valitsust aga selle pärast, et kümnetes olulistes valdkondades pole valitsus raatsinud piisavalt palju raha välja käia.

Eriti eredalt paistsid need vastuolud silma järgmise aasta pensionitõusu üle arutledes. Marika Tuus nõudis valitsuselt järgmisel aastal palju suuremat pensionitõusu, kui esialgselt kavandatud 22% suurune keskmise pensionitõus. (22% kasvuga püstitab valitsusliit uue Eesti rekordi pensitõusus.) Jaak Aab aga vandus tulist kurja selle pärast, et valitsusliit ei korja raha pensionikassa reservi.

Ilmselgelt on keskerakondlastel tüli majas, sest üks pool neist peab riigieelarve mahtu liiga suureks, teine pool aga nõuab riigieelarve mahu suurendamist veel mõne miljardi võrra. Mitte kuidagi ei ole võimalik korraga suurendada pensionikassa reservi ning tõsta veelgi järsemalt pensione.

On muidugi veel üks võimalus Keskerakonna käitumise selgitamiseks. Eesti rahvuskala valimistel jäi mullu napilt räime järel teisele kohale haug, kelle mälu pidi ühe populaarse legendi kohaselt olema ainult 9 sekundit pikk. Võibolla kasutavad valitsusvastutusest vabanenud keskerakondlased opositsioonis olles oma mälu ainult haugi mahus ega mäleta enam üht etteheidet tehes eelmist.

No comments: