2.10.07

Kuidas lavastati Putini saamine Venemaa peaministriks

Eilsed Vene teleuudised andsid põhjaliku veerandtunnise ülevaate sellest, kuidas Ühtse Venemaa kongressil lavastati Vladimir Putinilt nõusoleku palumine kandideerida partei esinumbrina parlamendivalimistel.

Nagu Vene teleuudistes tavaks, selgitavad reporterid eriti juhmide vaatajate jaoks omapoolse kommentaariga, mis on mis. ORTi reporter rõhutas uudise lõpus, et parteikongress polegi enam igav. Vastupidi, seda on hakatud korraldama läänelikul modernsel moel.

Kogu Ühtse Venemaa lavakujundus oligi silmatorkavalt modernne, kasutati palju valgustatud klaaspindu, mis olid tavalise kongressisaali asemel üles seatud Gostinnõi Dvoris. Ei midagi ühist aastakümnetega mällu talletunud pildiga nõukogulikest sjezdidest. Seega püüab Ühtne Venemaa juba oma visuaalse identiteediga rõhutada oma tugevamaid külgi, eelkõige võimet riiki arendada, ning vastanduda sellega teistele parteidele, sest kommunistid kasutavad oma propagandas jätkuvalt sõdurimundris lõõtspillimängijaid.

Ka esinejate - vähemalt telesse nopitud esinejate - valik oli kõnekas. Üks rõhutatult lihtrahvalikku juttu rääkinud naisterahvas palus Putinil siiski otsida võimalusi, kuidas jätkata presidendina. Putin vastas hiljem sellele ettepanekule tagasihoidlikult, et ei pea õigeks ühe inimese pärast põhiseadust väänama hakata, isegi juhul, kui ta seda inimest täielikult usaldab (!). Ilmselt taheti selle võttega näidata kodumaisele publikule venelaste palavat soovi jätkata president Putini juhtimisel ning samas välismaisele publikule Putinit kui tõelist demokraati.

Ohtrasõnaliselt kiideti Putinit tema tarkuse, kindlakäelisuse jm üldtunnustatud juhiomaduste eest. Ent üks ratastoolisportlane, kes tänas Putinit taliolümpiamängude ja paraolümpiamängude toomise eest Sotshi, tõi Putini puhul välja veel ühe asjaolu, mida poliitikas tavaliselt ei rõhutata. Ta ütles umbes nii: Teil, Vladimir Vladimirovitsh, veab! Niikaua kui teie olete Venemaa president, on õnnelik saatus ka Venemaal. Te olete kujunenud miljonite vene inimeste jaoks selleks amuletiks, mis tagab meie riigi eduka arengu."

Kuna korduvalt näidati teleuudise suures plaanis ka üht ratastoolis istuvat delegaati, siis pidi see ilmselt näitama Ühtse Venemaa ja Putini hoolt ja tähelepanu ühiskonna kõige nõrgemate liikmete suhtes.

Oma lõppsõnas keeldus Putin presidendina jätkamast, kuid lubas tõsiselt kaaluda peaministri ametit juhul, kui Ühtne Venemaa võidab valimised ning uue presidendi isik Putinile sobib. Seega on 100% kindel, et Putinist saab järgmine Venemaa peaminister (kui ta just ise vahepeal ümber ei mõtle).

Mõlemad tema seatud tingimused täidetakse kindlasti, sest pole mingit kahtlust, et Putini juhtimisel võidab Ühtne Venemaa valimised. Kindlasti sobib Putinile ka uue presidendi isik, sest selle inimese valib välja tema ise, mitte miljonid vene valijad.

Kõnekad olid ka need omadussõnad, mida Putin uuelt presidendilt nõuab: korralik (vene keeles tähendab see sõna ka karsket inimest), tegus, efektiivne ja kaasaegne. Need sõnad kirjeldavad täpselt Putini enda kuvandit ning näitavad, et praegune president kloonib endale järeltulija.

1 comment:

KT said...

mnjah, eks tegu ole suurema ja pikema lavastusega. paraku ... kui selle lavastuse varasemates stseenides on olnud isegi nauditavat meistrikätt tunda (kõik need ootused, kired ja oodatud, ent siiski ootamatud rezhiipöörded), siis seekord jooksis lavastaja lati alt läbi. või oleks õige öelda - koreograaf, mitte lavastaja?

kõik see komparteiline komme plaksutada juhi iga kolmanda lause järel. see töölise, teenistuja ja inteligentsi esindajate ... või siis ikka õmbleja, sportlase ja akadeemiku ... harras palve riigipea poole. ja justkui poolenisti vastu tahtmist antud (parteisse ikkagi ei astu) nõusolek. ja rõõmust rõkatav ning ovatsioonidesse tõusev saal ...

ainult pime siil võiks arvata, et seal telekaamerate ees sündis ajalugu. ei, seal lihtsalt mängiti läbi operetliku draama "Venemaa tagasilangus" üks võtmestseene.

kurb, aga pidulik.