27.10.07

Kerjus kunstis ja kerjus kunstisaalis

See kerjus oli pikka kasvu ja väga väsinud. Kui ta proovis klapptooli peal mugavamat tukkumisasendit leida, oleks ta äärepealt koos tooliga pikali lennanud.

Kolleegi äpardust vaatas filmilinalt naeratades pealt üks teine kerjus, kelle nimi on Jose ning kes oli oma eluga silmnähtavalt rahul. Jose kerjas koos sõber Lyndoniga päikeseküllase Granada tänaval ning kiitles parasjagu sellega, et neil on isegi oma veebilehekülg, kus nad töötavad 24 t ööpäevas. "Pole ausamat tööd kui panna päevas naeratama üle tuhande inimese!" hõikas Granada kerjus järele ühele möödakäijale, kes tema töösse põlastavalt suhtus.

See pikka kasvu Eesti kerjus oli end eile õhtul peitnud pimedasse saali, et seal veidi konte soojendada ja peatäit välja puhata. "Meil pole elus vaja midagi muud kui veidi õlut. Ja siis veel veidi õlut," selgitas samal ajal filmilinal üks Granada kerjus bravuurikalt oma elufilosoofiat.

Granada kerjused nägid filmilinal just nii välja, et nad ei hooli eriti pidevatest veeportseduuridest. Eesti kerjuse puhul ei olnud mingit kahtlustki, et vett ja seepi pole ta juba mõnda aega kasutanud. "Ta haiseb nii jubedalt," kurtis vabandavalt teistele külastajatele soliidne valvuriproua.

Granada kerjuste flaneur-stiilis vaeset elu tutvustas noore kunstniku Minna Hindi video "Dentro o Fuera/Sees või väljas". Tallinna kunstihoone soojas ja pimedas galeriisopis nautis seda videot eile õhtul omal moel üks tundmatu Eesti kerjus.

Nii kohtus kunst elu endaga. Eriti sümboolsena tundus asjaolu, et see kohtumine toimus Anders Härmi kuraatorinäitusel "Poliitiline/Poeetiline".

Granada kerjuste video lõppes ja läks siis uuele ringile. Eesti kerjus jäi loiult tõrjuma valvuriproua rünnakuid, kes püüdis teda tulutult galeriist lahkuma sundida. Teadagi, sees ja väljas erinevad naljad.

No comments: