5.5.10

Euro tulek Eestisse rõõmustab soomlasi

Tunnike tagasi Riigikogu ees peetud kõnes tõi põhjanaabrite president Tarja Halonen välja soomlaste jaoks olulise muutuse, mis kaasneb 2011. aastal euro loodetava käibelevõtmisega Eestis: "Eesti saab siis olema esimene Soome naabermaa, kus kasutusel on euro."

Soomlaste jaoks on ühisvaluuta käibeletulek selgesti tunnetatav muutus, sest üle Soome lahe reisib igal aastal üle 6 miljoni inimese ning enamus neist on Soome elanikud. Paljud neist miljonitest reisijatest kasutavad arveid makstes juba praegu plastraha, aga sularahavahetamisega seotud ajakulu kadumine muudab reisimise siiski märgatavalt mugavamaks ja kaotab veel ühe mõttelise barjääri kahe riigi vahelistes suhtes.

Peatselt presidendina oma ametiaega lõpetava Haloneni riigivisiit mõjub kindlasti tervendavalt Eesti-Soome vahelisele vaimsele tervisele. Kirjutasin siinsamas blogis aasta tagasi: "Meie meediat tarbides tekib viimasel aastal-paaril tõepoolest mulje, nagu oleksid Eesti-Soome suhted sama heanaaberlikud nagu Iisraeli ja Palestiina vahel. Eesti ajakirjanduses võimendatakse pidevalt kodumaal vähetuntud soomlaste sõnavõtte, kes on meie suhtes pahatahtlikud ning äärmuslikult provokatiivsed."

Mida rohkem on meie meedias Tarja Haloneni, seda vähem on seal samilotilaid ja johanbäcmane, keda klikijanus Eesti meedia veel mullu vastutustundetult suures mahus eksponeeris. Kahju on, et seegi kord ajendas riigivisiit mõttetu minidebati teemal "eestlane, soomlase noorem vend". Haloneni sugused sõbralikud Soome tõelised vaimsed liidrid aitavad sellisest alaväärsuskompleksist õnneks kiiresti üle saada.

Soome riigipea on meeldivalt lihtne inimene, kes välisele poosile mingit rõhku ei pööra. Täna Riigikogu suures saalis meenus üks lugu üheksakümnendate aastate lõpust, kui Eesti Päevaleht sai teada, et Soome toonane välisminister, sotsiaaldemokraat Halonen veedab suvepuhkuse incognito ühes tavalises mõisalaagris koos teiste rahvuskaaslastega käsitööd õppides. Erinevalt enamusest tipp-poliitikutest, kes naudivad mistahes meedia tähelepanu, oli Halonen tõesti õnnetu, kui ajakirjanik saviste näppudega mugavates suveriietes välisministri suvelaagrist üles otsis ning palus kõigest hingest, et lugu tema suvepuhkusest ilmuks alles kojusõidu päeval vältimaks veel suuremat meediahuvi.

No comments: