19.10.09

Tänavused valimised vähendavad parlamendierakondade arvu

Tänavused järjestikused europarlamendi ja omavalitsuste valimised näitasid, et Eesti parlamendiparteide seast pudenevad välja Rohelised ja Rahvaliit. Kuna need erakonnad põrusid kahtedel valimistel järjest, siis nõrgenevad nad teise kaotuse järel veelgi ning kaotavad lootuse ületada 5% kõrgume valimiskünnis järgmistel, 2011. aastal toimuvatel Riigikogu valimistel.

Rohelised põrusid kindlalt nii juunikuus eurovalimistel kui ka eilsetel valimistel Tallinnas ja Tartus. Rahvaliit võttis vapralt vastu ette teada olnud juunikuise valimiskaotuse, kuid nende jaoks on tõsine põnts eilne erakonna järsk tagasiminek väiksemates omavalitsustes, kus 2005. aastal oldi üliedukad.

Rahvaliidu allakäigu põhjuseks on korruptsioonisüüdistused ning oma mõtteviisi puudumine, mis laastavad kunagist suurorganisatsiooni. Rohelistel seevastu on tugev ja selgelt eristuv ideoloogia, aga organisatsioonina sarnaneb nende võimekus kõigi nende aktsiaseltsidega, mis Marek Strandbergi käe all on järjest pankrotistunud.

Seega võib tulevane Riigikogu meenutada uut Tallinna linnavolikogu, kus on esindatud ainult neli erakonda. Kindlasti aga selle erinevusega, et Riigikogu valimistel ei hääleta Venemaa kodanikud ja hallipassimehed, kes seekord Keskerakonnale suure valimisvõidu kinkisid.

Kindel on aga seegi, et loodus tühja kohta ei salli ning nii tekib mõnel võimekal inimesel ahvatlus luua lähiaegadel uus erakond, millega püütakse korrata Res Publica ja roheliste esilekerkimist 2003. ja 2007. aastal. Neid lootusi õhutavad veelgi Indrek Tarandi ja Toomas Kivimägi tänavune edu, mis näitasid, et Eesti valijaskonnas on alati piisavalt inimesi, kes on kõigest vanast väsinud ning panustavad uutele tugevatele üritajatele.

Seetõttu ennustan, et 2011. aasta Riigikogu valimistel osaleb vähemalt üks uus erakond, mis loodab võtta üle tänavu põrunud parteide hääled ning ületada uudsusele rõhudes valimiskünnis.

Lõpetuseks tänan blogi vahetusel kõiki neid inimesi, kes hääletasid minu poolt Pirital ning sotsiaaldemokraatide poolt kogu Eestis!

Kogusin eelmisel omavalitsuste valimistel Pirita linnaosas toonase esinumbri Ivari Padari tuules 117 häält, tänavu kogunes hääli esinumbrina 566. Häälte kasv on rõõmustav, aga arenguruumi veel on, sest eelmine kord Pirital Keskerakonna esinumbrina 374 häälega piirdunud Jüri Ratas kogus seekord Mustamäel 9700 häält. Tänu valimisaktiivsuse järsule kasvule kasvas sotsiaaldemokraatide saak Pirital 728 häälelt 1051 hääleni. Paraku jäime erakondade järjestuses jätkuvalt neljandale kohale nagu ka kõigis teistes Tallinna ringkondades. See on tulemus, mis Riigikogu valimistel vajab parandamist.

1 comment:

Toivo Ellakvere said...

hannes - hannes, selline õelus on pigem ärplemine. hoidke pead külmad ja südamed soojad.