16.10.09

Lasteaednikud saadetakse reisisaatjaks

Olen viimased viis aastat pidevalt külastanud Pirita lasteaedu, aga nii kurbi ja kohati lausa kurje lasteaednikke pole ma varem näinud. Igalt poolt kuulsin ma lasteaednikelt üht ja sama kurba juttu, mille siinkohal Õhtulehe lugejate jaoks kokku võtan:

Augustis said Tallinna lasteaiad linnavalitsuselt korralduse teha 2010. aasta eelarve nii, et see väheneb suisa 25% võrra! Sellises lasteaias, kus eelarve on praegu 6,5 miljonit krooni, jääb selle piirsumma järgi vähem kui 5 miljonit. Teises lasteaias, kus eelarve on praegu 4 miljonit, jääb alles 3 miljonit.

Nii jõhker kärbe tähendab lasteaia juhatajate sõnutsi seda, et nad peavad järsult oma inimesi koondama ning kardetavasti järgmisel aastal mingiks ajaks oma lasteaia päris kinni panema.
Mida kärpimine lasteaedades tähendab, on lapsevanemad ja lapsed juba omal nahal kogenud tänavu, kui lasteaedade rahast võeti vähemaks 8%. Et sellegi 8% suuruse kärpega toime tulla, on lasteaiad kokku hoidnud oma laste ja oma töötajate arvelt: koondati inimesi, rühmadesse pressiti vanemate loal 2-4 last rohkem, vähendati lasteaiaõpetajate töökoormust ning koos sellega ka palka jne.

Praeguse rahanappuse taustal ei räägi ükski lasteaed enam remondist, investeeringutest või koolituse ostmisest. Need kuluread on ammu maha kraabitud.

Tänavu koondati lasteaedades valdavalt abipersonali. Tänavalt leidsid end kokatädid, töömehed ja koristajad. Enamus neist sai miinimumpalka ehk 4350 krooni kuus, miinus maksud. Mõned neist töötasid poole kohaga ja said sellestki summast ainult pool. Koondati või loobuti ka muusikakasvatajate, logopeedide ja teistest erialaspetside teenustest.

Kuna Tallinnas on 125 lasteaeda, näitab lihtne arvutus, et kui peaaegu kõik lasteaiad on juba tänavu pidanud vähemalt ühe inimese koondama, siis hävitas Tallinna linnavalitsus suurusjärgus 100 töökohta.

Järgmise aasta veerandine kärbe paneb lasteaednikud veel valusamate otsuste ette. Ühe suure Pirita lasteaia juhataja tõi näiteks sellise arvutuse: kõrgharidusega lasteaiaõpetaja brutopalk on 10 480 krooni kuus. Selle raha eest õpetatakse meie lapsi käsitööd tegema, lugema ja arvutama. Teisisõnu õpetatakse neile kõike seda, mida seadus lasteaedadelt nõuab.

Lasteaia abiõpetaja palk on aga poole väiksem, ainult 5200 krooni kuus bruto. Üks võimalik suure kokkuhoiu koht on lasteaia jaoks see, et koondatakse suur osa kõrgharidusega töötajaid ning pool päeva tegelevad lastega abiõpetajad. Raha hoitakse kõvasti kokku, aga lapsed saavad poole vähem õppetunde.

Kurb on see, et paljud Tallinna lasteaednikud ei salli silma otsaski reisisaatjaid. Lasteaednikud sõidavad igal hommikul tööle samas bussis koos reisisaatjatega ja tunnevad neile kaasa. Aga samal ajal näevad nad, et kunstlike töökohtade loomiseks võetakse linlaste raha vähemaks lasteaedades ja hävitatakse seal töökohti, mida on tegelikus elus väga vaja. Kõige valusam ongi see, kui Tallinna linnavalitsus hävitab töökohti lasteaedades ja sunnib neid samu inimesi erialase töö asemel bussidesse reisisaatjateks.

Tõsi, Tallinna linnavalitsus on nii salakaval, et veerandi võrra kärbitud eelarve võrra on lasteaedadel lubatud kirjutada „lisataotlusi“ summas, mis võrdub tänavuse täiseelarvega. Nii tekitati olukord, kus ühe lasteaia hoolekogu liikme sõnutsi sunnib linnavalitsus lasteaedadel „ise pea silmusesse pistma“. Seni petetakse meid jutuga, et mingit poliitilist otsust veel pole.

Lasteaiajuhid on linnavalitsus töökoha kaotamise ähvardusega vait hirmutanud. Ametlikult tahetakse valus kärbe meie väikelaste ja nende vanemate arvelt ära teha pärast 18. oktoobri valimisi, kuna alles siis jõuab uus Tallinna linna eelarve avalikkuse ette.

Lasteaednikud ei kaeble ega ähvarda. Nad räägivad oma murest ausalt ja hoiatavad, mis meid ees ootab. Kahjuks avastavad paljud tallinlasi pärast 18. oktoobrit, et linn on valimiste eel elanud üle jõu ning Tallinna eelarve väheneb pärast valimisi 7,3 miljardilt kroonilt umbes ühe miljardi võrra.

Millegipärast kavatseb Keskerakond suure osa sellest rahast võtta just lasteaedadelt ehk väikelaste ja nende vanemate arvelt. Sotsiaaldemokraatide selge seisukoht on, et Tallinna kulusid peab kärpima, aga mitte lasteaedade, vaid linnavalitsusele iseloomuliku priiskamise arvelt. Kurb on elada linnas, mille valitsus kulutas 2 miljonit krooni selleks, et reklaamida ennast sotsiaalabi andjana, aga tasuta küttepuid jagab linlastele ainult 0,5 miljoni krooni eest. Reklaami on palju, abi vähe.

P.S. See artikkel ilmus veidi toimetatult ka tänases Õhtulehes.

No comments: