3.10.09

Legendaarne kolumnist Vello Vikerkaar jääb valimistel hääleõiguseta

Ajalehtede Postimees ja Eesti Ekspress legendaarne kolumnist Vello Vikerkaar jääb eelseisvatel omavalitsuse valimistel hääleõiguseta, kuna teadmatusest on eesti keelt valdav kanadalane taotlenud tähtajatu elamisloa asemel tähtajalise elamisloa.

Juriidiliselt on Vello Vikerkaare ilma valimisõiguseta jätnud ametnikel ilmselt õigus, aga kahjuks langeb igal nädalal kümneid tuhandeid lugejaid rõõmustav eesti kolumnist seekord jokitamise ja seadustevaheliste vastuolude ohvriks.

Vikerkaar täidab kõiki pikaajalist elamisluba omavatele välismaalastele esitatavaid nõudeid: ta on kehtiva elamisloaga Eestis elanud üle 5 aasta, ta on Eestisse ehitanud maja, ta elatab end oma töö ja loominguga, ta omab ravikindlustust ning oskab eesti keelt märksa paremini paljudest välismaalastest, kes eelseisvatel valimistel Tallinnas hääleõigust omavad.

Häda on aga selles, et kuigi Vikerkaar on Eestis elanud üle 5 aasta, on tal seni võimaldatud ajutist elamisluba taotleda ainult tähtajaga kuni 3 aastat ning seega on ta automaatselt ilma jäetud võimalusest osaleda samaväärselt teiste välismaalastega omavalitsuse valimistel. Kahjuks polnud ükski ametnik Vikerkaart tänini hoiatanud, et „tänu“ tähtajalisele elamisloale kaotab ta automaatselt valimisõiguse.

Ilma valijakaardita jäänud Vikerkaar nõudis lõppenud nädalal sulaselges eesti keeles meilitsi õigust erinevate ametnikega suheldes. „Teil on tähtajaline elamisluba ja seega pole täidetud üks (hääletamiseks vajalikest) tingimustest,“ vastas kodakondsus- ja migratsiooniameti klienditeenindaja Vikerkaarele kiretult.

„Ajutine elamisluba ei anna hääletamisõigust,“ kinnitati Vikerkaarele halastamatult ka Riigikogu valimiste osakonnast.

On südamest kahju, et eelseisvatel valimistel ei saa osaleda Eesti ühiskonna väljapaistev arvamusliider ning Eesti tegeliku integratsiooni oivik. Vikerkaare eemalejäämisest tunnevad kõige suuremat kahetsust sotsiaaldemokraadid, kes kaotavad Vikerkaare näol ühe tulihingelise toetaja.

Oma valimiseelistuse avalikustas Vello Vikerkaar hiljuti ajalehes Pirita Post: „Barbi Pilvre on progressiivne mõtleja, kel on lisaks tundlik sisemine moraalne kompass ning ta seisab kogukonna huvide eest kogu südamest. Ma oleksin tahtnud, et ta kandideeriks peaministriks, kuid kaotus riigi tasandil on siinkohal Pirita võit!“

2 comments:

Anonymous said...

Mis jutt see on? Vello Vikerkaar on fiktiivne isik, sellise nimega isikut pole olemas. Vello Vikerkaar on ameeriklane Scott Diel, mitte kanadalane. Kes on teinud temast "arvamusliidri"? Kus on kontsiilium, mis-kes otsustab, et keegi on arvamusliider? Ons ta seda nüüd tõesti-tõesti? Kas Scottil ei võiks juba olla kodakondsus? Ta on pööraselt kaua Eestis elanud, las läheb ja esitab paberid. Pursib isegi eesti keelt. Las ta täidab normi ja siis ta saab ju valimas käia. Valimisõigus pole lõbutüdruk, et seda lohakal käel jagada tuleks. Immigrandid-uustulnukad elavad absoluutselt valimisõiguseta paljudes riikides. See pole üldse ülekohtune, see on ratsionaalne mängureegel. Las teenivad välja kodakondsuse, siis lähevad valima. Eriti peaks see nii olema väikeses riigis nagu Eestis, kus elab sadu tuhandeid muulasi, kes sokutati siia okupeeriva riigi poolt, õigusvastaselt. Ja kes mõtelvad sageli imperialistlikult. Enne kohanduvad, siis alles saavad õiguse mõjutada meie poliitilise süsteemi printsiipe. Kiirustades tuleb jama kaela. Ja las see piirang kehtib kõikide suhtes, ka Euroopa Liidust tulevate uustulnukate suhtes. Sageli on klubidesse võtmisel, aga ka karjääriredelil piirangud ja astmed, mida inimene läbima peab. Mis selles imelikku on? Reamehest ei saa kohe kindralit. Korporatsiooni liige alustab rebasena. Või kas eestlastel on lihtsalt nõrgad närvid? Scott on muidu küllaltki tore poiss, ainult et pea on täis igasuguseid ideid, mis mujalt toodud ega teeni alati eestluse püsimise huve. Kusjuures ma ei ütle, et Eesti tammuga paigal. Ütlen, et arenegu targasti ning valikuliselt, kuid jäägu iseendaks.

Anonymous said...

Scotilt tuleks elamisluba üldse ära võtta, sest ta kirjutas migratsiooniameti kohta oma blogis igasugust jama, lausvalet.
Ta väitis, et tema ema on vene päritolu kanada eestlane ja peab selleks, et tema poeg saaks Eesti kodakondsuse, Eestisse lendama ja harimata väikekodanlastest migratsiooniameti töötajatelt alandusi kogema.
Las valib Obamat!