10.7.10

Jalgpalli MMil võitis ETV, Leedu jõudis esinelikusse

Kuigi maailmameistritiitel antakse välja alles homme õhtul, on sellest ülemaailmsest spordi suursündmusest lisaks parimatele vutimeeskondadele juba võitnud paljud teisedki tegijad. Võitis kaheksajalg Paul, kes näitas koha kätte kogu maailma jalkaspetsidele ja meelitab üleöö maailma kuulsaimaks muutunud okeanaariumi Oberhausenis tuhandeid turiste.

Võitis ka Eesti Televisioon, mis rõõmustas meid pika heatasemelise ülekannete sarjaga. Jalgpalli MM on olümpiamängude kõrval maailma üks kahest kõige suuremat huvi pälvivast spordivõistlusest. Ent kahe suurvõistluse vahel on üks oluline erinevus: olümpiamängudel killustub rahvaste huvi paljude alade vahel vastavalt sellele, millisel alal mingi riik tegija on. Vuti MM muudab maailma kõige rohkem globaalseks külaks, kus peaaegu kogu planeedi spordihuviliste huvi keskendub korraga ühele mängule.

Kujutame korraks olukorda, et ETV oleks rahapuudusel MMi ülekannete tegemisest loobunud. Täiesti kindlasti poleks ükski eratelejaam nende asemel MMi näitamisõigusi ostnud, sest hoolimata erakorralisest reklaamitulust ei tasu see äriliselt ära. Asjatundjate hinnangul maksid MMi ülekanded ETVle kuni 10 miljonit krooni ning täiendavad reklaamitulud ei katnud pooltki sellest rahast.

Kui rahapuuduses vaevlev ETV pakkus aasta alguses ühele kommertstelele võimalust näidata osa mänge erakanalil, siis loobuti sellest kohe, kuna ülekanded oleksid jäänud suurde kahjumisse. Nii lihtne see ongi – ETV puhul maksab vaataja huvi, kommertskanali puhul ainult kasuminumber.

Teiseks oleks ETV ülekannete ärajäämisel Eesti jalgpallipublik pidanud otsima vuti vaatamiseks võõrkeelseid kanaleid ning enamus oleks neid kindlasti ka leidnud. Aga kui me väikerahvana tahame oma keele üle uhked olla ja seda arendada, siis on selleks emakeelse kõrghariduse, rahvusooperi ja omakeelse arvutitarkvara kõrvale vaja ka head emakeelset reportaaži jalgpalli MMilt, olümpiamängudelt ja teistelt suurvõistlustelt.

Näiliselt vahet ju pole, kas vaadata lihtsate reeglitega mängu inglise või soome keelse kommentaariga, aru saadakse ikka, aga on oluline vahe, kas me ahendame või laiendame oma keele kasutamisvõimalusi. Suure vaatajaskonnaga ülekanded maailma tähtsamatelt spordisündmustelt on üks osa meie rahvuskultuurist.

Vuti MMi puhul tasub rõhutada veel kaht trendi. Esiteks on nende vaatajaskond alates 1998. aastast pidevalt kasvanud ning seda eelkõige naisvaatajate lisandumise tõttu. Teiseks toimisid ETV tänavused teleülekanded väikese keelekümblusena, sest kuna ühegi Eestis nähtava venekeelse telekanali pilt MMi ei näidanud, siis said muulased seekord eestikeelsest kommentaarist osa.

Ega ETV ei teinud ju seekord midagi üle mõistuse erilist. Ülekannete mall oli varasematest aastatest kenasti paigas, õnnestunud värskenduskuuri tegi ainult reporterite valik. Tarmo Tiisler murdis korvpallile ja Lembitu Kuuse suusatamisele truudust, aga vaatajad nende meeste kõrvalehüppest võitsid.

Suur tänu mahlakate jutu eest kõigile, kes ekraani taga ja ees häälepaelu pingutasid, aga minu lemmik oli lahingpaar Tiisler-Zelinski. Viimastel aastatel kroonimata esikommentaatoriks tõusnud Tiisleri kõnest kostis, et mees tegi meeskondade ja nende mängu tundmaõppimiseks enne MMi sama tõsist taustatööd nagu Del Bosque ja van Marwijk.

Indrek Zelinski näitas end aga nii vaimuka ja tempoka kommentaatorina, et elukutseline jalgpallur annab silmad ette paljudele selle töö eest palka saavatele ajakirjanikele.

Kui ülekannetele ja stuudiojuttudele midagi ette heita, siis ehk seda, et kohati võinuks eriti kaugemate maade kohta vaatajatele huvitavaid ja olulisi taustateadmisi pakkuda. Selle MM-i puhul võis ju kommentaator provotseerivalt väita, et juhtunud on ime, poolfinaali on jõudnud Leedu koondis! Ja siis selgitada, et 3,5 miljoni elanikuga Uruguay on rahvaarvult sama suur kui Leedu, aga esindas esinelikus väärikalt oma maailmajagu pärast superstaaridest kubiseva Brasiilia (190 miljonit) ja Argentiina (40 miljonit) väljakukkumist.

See lugu ilmus tänases Delfis.

No comments: