20.7.10

Igale inimesele üks tasuta domeeninimetus

Toetan allolevas pressiteates väljendatud noorte sotsiaaldemokraatide ja teiste protestijate soovi säilitada igale inimesele üks tasuta domeeninimetus.

Kas oled kunagi külastanud mõnda lehekülge, mille lõpp on .pri.ee? Seal on mõni blogi, mida loed; mõni su sõber hoiab sellises oma fotosid ja võib-olla oled ka ise sinna oma veebikodu rajanud. Õige pea seda kõikeenam ei ole ning noorsotsid ei pea seda õigeks.

Seoses Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi algatatud riikliku domeenimajanduse ümberkorraldamisega muutuvad kõik seni tasuta olnud domeeninimed tasuliseks ja hakkavad aastas maksma üle 350 krooni. Seda nii .ee kui ka eraisikute .pri.ee puhul. Noored Sotsiaaldemokraadid on ühel meelel virtuaalpiketi algatajatega, et selline ühtlustamine on lühinägelik e-riigi arengu valguses, ei ole põhjendatud ja vajab paremat lahendust.

Noorte Sotsiaaldemokraatide poliitikavaldkonna juht Gerd Tarand nõustub ka piketi algatajate sooviga anda igale Eesti elanikule üks tasuta .pri.ee domeen. Tarand lisas: „e-riik peab lisaks e-teenuste tühipaljaleeksisteerimisele olema oma kodanikele ka lähedane ning kätesaadav kuidebaõnnestunud domeenireformiga astub e-riik pika sammu kättesaamatusesuunas, paljud ei saa või ei soovi kõrget domeenitasu maksta“.

Isiklike blogidega on piketiga liitunud ka noorsotside president jaViljandi linnavolikogu liige Heiki Järveveer (jarveveer.wordpress.com) ning noorsotside poliitkavaldkonna juht, Mustamäe halduskogu aseesimees Gerd Tarand (www.gerdtarand.ee). Noorsotsid kutsuvad piketiga liituma ka kõigi erakondade tegevpoliitikuid.

Noorsotside kutsel on piketiga sellel nädalal liitumas juba Riigikogu liige Hannes Rumm, PES Women juhatuse liige Marianne Mikko ning Sotsiaaldemokraatliku Erakonna Tallinna piirkonna esimees Andres Anvelt.

Noored Sotsiaaldemokraadid leiavad, et riiklikud domeenid on osa riigi avalikust näost ning loodavad, et kodumaistel blogijatel, arvamusliidritel ning aktivistidel on ka edaspidi võimalik kasutada .ee lõpuga domeeni ning õnnestub vältida massilist väljarännet .com ja .eu domeenide peale.

No comments: