25.3.10

Ergma kandideerimine presidendiks sai tagasilöögi

Äsja Riigikogu esimehe valimistel kogutud 55 häält rikkus tõsiselt Ene Ergma lootusi kandideerida 2011. aastal IRL-i kandidaadina presidendiks.

Kuna Riigikogu esimees on põhiseaduse järgi presidendi asendaja, siis oleks kauaaegse spiikri kandideerimine presidendivalimistel igati loogiline. Seetõttu on IRL-is tõsiselt kaalutud Ergma ülesseadmist 2011. aasta presidendivalimistel.

Paraku näitasid tänased Riigikogu juhatuse esimehe valimised, kus Ergma kogus kahe valitsuspartei häältele lisaks veel 4 häält tõenäoliselt rohelistelt, et tema toetus on presidendikandidaadina ohtlikult väike.

Kui 2007. aastal Riigikogu esimeheks kandideerides kogus Ergma koguni 91 häält, siis tänavu ainult 55. Nii väike toetus näitab, et Ergma on minetanud kolme opositsioonierakonna toetuse ning teadupärast on Reformierakond juba ametlikult teatanud oma toetusest Toomas Hendrik Ilvese jätkamisele.

Ergma madalal toetusel on kolm põhjust. Esiteks ei suuda Ergma hoolimata väga pikast kogemusest juhtida Riigikogu istungeid. Sel nädalal kutsus Ergma pensioniea pikendamise arutelul oma ebakompetentsusega korduvalt esile opositsiooni naerupahvakuid ning vihastas saamatusega välja valitsusliidu esindajad. Riigikogu aseesimehed Jüri Ratas ja Keit Pentus on spiikrist poole nooremad, aga juhivad parlamendi istungeid Ene Ergmast poole paremini.

Teiseks ei suuda Ergma esindada parlamenti suhtlemises avalikkusega. Kui parlament jäi mullu avalikkuse tugeva surve alla Riigikogu liikmete küsimuses, siis peitis Ergma end mitu nädalat ajakirjanike eest ära, ehkki pidanuks spiikri ja eriti uue palgaseaduse toetajana olema kriisi ajal Riigikogu eestkõneleja.

Kolmandaks ei ole Ergma Riigikogu esimehena erapooletu, vaid kasutab sageli seda ametit IRL-i parteipoliitika ajamiseks. Näiteks praegust parlamendihooaega sissejuhatavas kõnes esitas Ergma järjest puhtalt IRL-i programmilisi seisukohti.

Kokkuvõttes vähendasid Ergma nõrkused Riigikogu esimehena tema toetust ning vähendasid kõvasti võimalust, et presidendikandidaadina võiks ta arvestada mistahes muu erakonna toetusega peale IRL-i.

Ergma vastaskandidaat sotsiaaldemokraat Indrek Saar kogus täna 42 häälega väärika tulemuse tänu sotside endi, Keskerakonna ja Rahvaliidu toetusele.

1 comment:

Anonymous said...

Ärgem unustagem ka seda, et presidendil peab olema karismat ja sarmi. Ergmal pole kumbagi.