22.3.10

Uumorit ja tött Inimarengu Aruandest

Tänasel 2009. aasta Eesti Inimarengu Aruande esitlusel sai kõige kõvema aplausi üks 6-aastane tüdruk, kes tähtsa dokumendi sissejuhatusele eelnenud intervjuus rääkis sellest, mida tema teab Eesti elust ja muuhulgas ka presidendist.

"Meie president on Toomas Hendrik Ilves. Temal on abikaasa ka. Tema on Evelin Ilves. Neil on laps ka, aga tema nime ma ei tea," jäi tüdruk korraks kohmetunult vait. Kuid lisas pärast pausi võidukalt: "Tema on kindlasti ka mingi Ilves!"

Nali naljaks, uuringu paljudest järeldustest siinkohal vaid ühte esile tuues, panen kirja sellise: Eesti ühiskond vajab kriisi ajal uue arenemishoo leidmiseks innovatsiooni ja uusi lahendusi. Aga nagu näitavad uuringud, on Eesti ühiskonnas sel sajandil erinevalt eelmise sajandi lõpukümnest oluliselt vähenenud valmisolek reformideks ja uute lahenduste kasutamiseks.

"Siinkohal ei ole kohe mõtet harjumuspäraselt poliitikuid süüdistada," rõhutas aruande peatoimetaja Marju Lauristin. "Selline arengu seisukohalt ohtlik hangumus ja tardumus on omane kogu ühiskonnale."

Kahjuks see nii on. Kui vaadata näiteks haldusreformi või koolireformi saatust, siis pole neist asja saanud just sel põhjusel, et erinevad erakonnad on esindanud mõjukaid huvirühmi ja suurt osa avalikust arvamusest, mis on muutustele tugevasti vastu seisnud.

1 comment:

Camila P said...

Thanks for writiing this