20.9.09

Savisaar hävitab Tallinna lasteaedades 100-150 töökohta

End sotsiaalsete töökohtade loojana reklaamiv Tallinna linnapea Edgar Savisaar hävitab juba tänavu Tallinna lasteaedades suuri eelarvekärpeid tehes 100-150 töökohta.

Tänavune 8% suurune eelarvekärbe on sundinud paljusid Tallinna lasteaedu koondama kokkasid ja abitöölisi ning saatma sundpuhkusele erialapedagooge nagu näiteks muusika- või liikumisõpetajaid. Kuna 2010. aasta linnaeelarve väheneb umbes miljardi krooni võrra, nõuab linnavalitsus lasteaedadelt valmisolekut kärpida järgmiseks aastaks lasteaedade eelarvet veel kuni 25%.

Lasteaedadel on võimalik nii suurt kokkuhoidu saavutada ainult tööjõukulude vähendamise arvelt, koondades töötajaid ning lühendades lasteaedade lahtioleku aega.

Kuna Tallinna linnavalitsusele kuulub 128 lasteaeda, siis tähendab isegi ainult ühe töötaja koondamine igas lasteaias kokku suurusjärgus 100-150 töökoha vähenemist. Kuigi lasteaedade abitöötajate palgad on väikesed, vähendab nende töökohtade kadumine linna maksutulusid veelgi, sest nende palkade pealt tasutav tulumaks jääb linnakassasse laekumata.

Seetõttu käitub linn lasteaedades vajalikke töökohti kaotades väga ebaefektiivselt, kuna suurendab niimoodi ühtaegu tööpuudust ja samas vähendab oma tulusid.

Rõhutada tuleb fakti, et erinevalt kunstlikult loodud reisisaatja töökohtadest on lasteaedades hävitatavaid töökohti tegelikult vaja. Kardetavasti koputab Tallinna Autobussikoondise uksele varsti mitu lasteaiast koondatud koka- ja koristajatädi, et paluda endale tööd reisisaatjana. Paraku satuvad end seni täisväärtuslike töötajatena tundnud inimesed linnavalitsuse armust elajate rolli.

2 comments:

Anonymous said...

ja siis lähevad lasteaiatöötajad töötutena sotsiaaltöökohti otsima, hakkavad käriusid bussi tõstma või kaltse sorteerima ...

vedru24 said...

http://vedru24.wordpress.com/2009/09/20/edgar-kaarkasi/